Turcia se răzbună pe UE. Ar putea trimite câte 3.000 de migranţi pe zi în Grecia

Guvernul turc are un plan secret de a permite unui număr de până la 3.000 de refugiaţi să se îndrepte zilnic spre Grecia, informează oficiali ai serviciilor secrete de la Atena, citaţi de ziarul The Independent, citat de Mediafax.

29 nov. 2016, 12:16
Turcia se răzbună pe UE. Ar putea trimite câte 3.000 de migranţi pe zi în Grecia

Turcia ar putea trimite 3.000 de refugiaţi pe zi în Grecia, din cauza tensiunilor cu UE. Analiştii greci pretind că mii de şalupe şi bărci au fost acostate de-a lungul coastei din Turcia, în măsura în care acordul în privinţa refugiaţilor dintre Ankara şi Bruxelles pare să se destrame.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat că Turcia ar putea permite imigranţilor să călătorească spre Europa, după ce Parlamentul European a votat o rezoluţie cu caracter neobligatoriu ce prevede îngheţarea negocierilor cu Ankara pentru aderarea la UE.

Prin rezoluţia votată de Parlamentul European se cere îngheţarea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE, ca urmare a măsurilor disproporţionate introduse de autorităţile de la Ankara în urma loviturii de stat eşuate din luna iulie, informează Mediafax.

Citeşte şi Polonia are interes ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană

Peste 1,3 milioane de persoane au ajuns anul trecut în Europa, provocând dispute între statele membre ale UE în legătură cu modul în care ar trebui gestionată această situaţie. Uniunea Europeană a semnat un acord cu Turcia privind limitarea imigraţiei în Europa, care a dus la o scădere semnificativă a numărului de imigranţi care ajung în statele UE, via Turcia, potrivit Mediafax.

Este puţin probabil ca statele UE să ţină cont de rezoluţia votată în Parlamentul european, având în vedere că Germania, Franţa şi cele mai multe state din blocul comunitar susţin continuarea negocierilor de aderare cu Turcia.