Turcia susţine o operaţiune terestră în Siria, însă „doar alături de aliaţi”

Turcia este în favoarea unei intervenții terestre în Siria, singura capabilă, în opinia sa, să pună capăt războiului civil în curs în această țară, dar numai alături de aliații săi, a declarat marți un înalt responsabil turc, citat de AFP.

16 feb. 2016, 11:51
Turcia susţine o operaţiune terestră în Siria, însă „doar alături de aliaţi”

„Vrem o operațiune terestră cu aliații noștri internaționali. (…) Fără o operațiune la sol, luptele în Siria sunt imposibil de oprit”, a declarat, sub rezerva anonimatului, același responsabil turc.

Cu toate acestea, el a confirmat că Turcia nu se va lansa singură într-o astfel de misiune. „Nu va exista nicio operațiune militară unilaterală a Turciei în Siria”, a subliniat el.

Citeşte şi: Turcia şi Arabia Saudită ar putea ataca TERESTRU Siria. Rusia avertizează că ar începe un nou război mondial

Ministrul de externe turc, Mevlüt Cavusoglu, declarase sâmbătă că Turcia și Arabia Saudită ar putea să desfășoare o intervenție terestră împotriva grupării jihadiste Statul Islamic pe teritoriul sirian. Cele două țări fac parte din coaliția internațională antijihadistă condusă de SUA care desfășoară lovituri aeriene împotriva SI în Siria și Irak.

De sâmbătă, artileria turcă bombardează zilnic pozițiile ocupate de combatanții kurzi în Siria, pe care guvernul islamo-conservator de la Ankara îi consideră „teroriști”.

Forțele Partidului Uniunii Democratice (PYD) și milițiile Unităților de protecție a poporului kurd (YPG) au profitat în ultimele zile de ofensiva lansată de armata regimului de la Damasc, cu sprijinul aviației ruse, în zona orașului Alep (nord) pentru a prelua controlul asupra mai multor sectoare care anterior fuseseră deținute de rebeli sirieni, transmite Agerpres.

Citeşte şi: Noi tensiuni între Turcia şi Rusia. Premierul turc acuză Moscova că se comportă ca o „organizaţie teroristă” în Siria

Tirurile artileriei turce împotriva YPG au alimentat zvonurile privind posibilitatea unei operațiuni terestre a Turciei în Siria.