TUTORIAL VIDEO Diana Şoşoacă. Metoda hilară cu care senatoarea îi învaţă pe români să scape de facturile umflate: „Stornare şi o trimiteţi!”

Diana Șoșoacă le-a recomandat românilor o metodă halucinantă la care să apeleze în cazul în care primesc facturi la utilități care nu sunt corecte.

29 sept. 2022, 16:09
TUTORIAL VIDEO Diana Şoşoacă. Metoda hilară cu care senatoarea îi învaţă pe români să scape de facturile umflate: „Stornare şi o trimiteţi!”
TUTORIAL VIDEO Diana Şoşoacă. Metoda hilară cu care senatoarea îi învaţă pe români să scape de facturile umflate: "Stornare şi o trimiteţi!"

Diana Șoșoacă a explicat cum trebuie orice român să procedeze în cazul în care factura la utilități nu este corectă. „Atunci când vă vin facturile la utilități și nu le recunoașteți, luați-vă un plic și trimiteți înapoi factura, vă faceți o copie să o aveți, și scrieți acolo: „Subsemnatul, domiciliat în…, în calitate de client al furnizorului, având în vedere factura primită, vă solicit stornarea acesteia”. Și o trimiteți și scrieți pe ea „stornare”, chiar pe factura originală. O trimiteți prin poștă cu confirmare de primire și notă de inventar. Pe nota de inventar scriem ce cuprinde acea scrisoare”, este recomandarea hilară a Dianei Şoşoacă, una care, bineînţeles, nu poate fi luată absolut deloc în serios!

O factura se storneaza atunci cand se doreste rectificarea informatiilor, cand factura a fost emisa cu o suma gresita, dar si in cazul in care clientul returneaza produsele (total sau partial).

Exista doua proceduri de stornare a unei facturi:

  • Se emite o factură care trebuie să cuprindă atât informațiile din documentul inițial, numărul și data documentului corectat, valorile trecându-se cu semnul minus, cât si informațiile și valorile corecte;
  • Se emit două facturi: o factură care să conțină informațiile si valorile corecte si concomitent se emite incă o factură cu valorile cu semnul minus in care se înscriu numarul si data documentului corectat.

Citește și: Virgil Popescu, anunţ despre facturile umflate: „Facturile regularizate se emit şi pe viitor la trei luni”

Senatoarea a mai precizat că Hidroelectrica urmează să fie listată la bursă, ceea ce înseamnă că orice cetățean român poate cumpăra acțiuni la această companie, lucru susținut de aceasta. „Atunci o să aibe o problemă, pentru că o mare parte din poporul român devine acționar la Hidroelectrica”, lucru caer ar putea ajuta statul român, spune Diana Șoșoacă.

Diana Șoșoacă a dat în judecată mai mulți oficiali care ar putea plafona prețurile la energia electrică.

„Vreau să-i anunț pe toți că am depus plângere penală împotriva lui Virgil Popescu, lui Ciucă, ANRE-ului (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), inclusiv împotriva administratorului judiciar, inclusiv împotriva executorului, inclusiv împotriva cumpărătorului.

@gabrielaiordachita #facturi #dianaiovanovicisosoaca #S ♬ sunet original – GabrielaIordachita

Citește și: Cum a rezolvat Dana Budeanu problema cu facturile uriaşe primite de părinţii ei: „Să nu mai faceţi niciodată asta!”ANPC: Consumatorii sunt insuficient informaţi de către furnizorii de energie cu privire la importanţa transmiterii indexului

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că, în urma controalelor referitoare la modul în care sunt calculate facturile la energie, a concluzionat că sunt informaţi insuficient consumatorii de către furnizorii de energie privind importanţa transmiterii indexului, dar şi că există personal insuficient al acestor operatori pentru citirea contoarelor. ANPC a menţionat că va propune ANRE introducerea unui sistem de semnalizare a prezenţei fizice, pe teren, a cititorului de contor.

ANPC a prezentat, marţi, cauzele cele mai frecvente ale nemulţumirilor din ultima periodă legate de calcularea facturilor la energie. “Consumatorii sunt insuficient informaţi de către furnizorii de energie cu privire la importanţa transmiterii indexului către aceştia, periodic, şi la consecinţele neducerii la îndeplinire a acestui act. Lipsa personalului sau existenţa unui personal insuficient pentru citirea contoarelor/indexului consumat, pentru o verificare a transmiterii valorii corecte a acestuia, astfel încât facturile să poată fi calculate pe baze corecte de consum”, a transmis ANPC.

ANPC a menţionat că va propune Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) introducerea unui sistem de semnalizare a prezenţei fizice, pe teren, a cititorului de contor, astfel încât consumatorul să fie informat asupra momentului citirii indexului de consum.

ANPC consideră, însă, că soluţia cea mai simplă pentru rezolvarea problemei calculului facturilor la energie ar fi respectarea Legii nr. 123/2012, art. 66, alin. 4 care prevede că: ”… ANRE poate aproba devansarea aplicării calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă, în condiţiile unor analize cost-beneficiu ce demonstrează existenţa avantajelor şi la nivelul consumatorilor, iar alegerea acestei soluţii este mai avantajoasă decât cea a instalării contoarelor clasice”.

“Cu toate că la alin. 1 al Legii nr. 123/2012, art. 66, se vorbeşte despre rentabilitate din perspectiva operatorului economic, alin. 4 subliniază faptul că, în această situaţie, cel mai important este consumatorul şi drepturile acestuia”, a mai menţionat ANPC.

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat că instituţia pe care o conduce supraveghează piaţa.  ”Alături de colegii noştri de la ANRE, supraveghem piaţa şi căutăm soluţii pentru a nu mai întâmpina, pe viitor, situaţii similare. Fie şi doar un singur consumator vătămat, pentru noi nu reprezintă puţin”, a afirmat Horia Constantinescu.