Ucraina a pregătit un plan pentru Crimeea după recapturarea de la ruşi

Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după eventuala recapturare a ei de la Rusia.

02 apr. 2023, 17:51
Ucraina a pregătit un plan pentru Crimeea după recapturarea de la ruşi

Ucraina a pregătit un plan în 12 puncte privind peninsula Crimeea, după recapturarea ei de la Rusia, a afirmat secretarul Consiliului naţional pentru securitate şi apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, citat duminică de dpa, potrivit Agerpres. Planul include demolarea podului ce asigură legătura feroviară şi rutieră între peninsula şi teritoriul rus, peste strâmtoarea Kerci, a precizat Danilov pe Facebook.

El include de asemenea eliberarea din funcţii a tuturor celor care au slujit autorităţile ruse de la anexarea peninsulei, în 2014, a adăugat Danilov, numindu-i pe respectivii oficiali drept „gunoaie”.

Klaus Iohannis, de Ziua NATO: Flancul Estic se confruntă cu amenințări severe. Este cea mai gravă criză
Responsabilul ucrainean a prezentat ca model în acest sens denazificarea Germaniei după al doilea război mondial.

Colaboratorii cu ruşii şi trădătorii statului ucrainean vor fi deferiţi instanţei, în a doua etapă a planului, a mai spus Danilov, menţionând judecătorii, procurorii şi personalul serviciilor de securitate. Totodată, potrivit acestui plan, ruşii care s-au stabilit în peninsulă după februarie 2014 vor fi expulzaţi şi achiziţiile de proprietăţi făcute de aceştia vor fi anulate.

Forţele ruseşti au câştigat poziţii importante în Bahmut, conform autorităţilor ucrainene
„Va fi implementat un amplu program de detoxificare pentru a neutraliza consecinţele propagandei ruse asupra conştiinţei publice a unei părţi a populaţiei”, a precizat responsabilul ucrainean, adăugând că deţinuţii politici vor fi eliberaţi imediat.

Marina rusă ”a respins” un atac cu dronă la Sevastopol, în Crimeea anexată. Geamurile ”Casei Moscovei”, sparte de explozii. 

Marina rusă a respins miercuri, 22 martie, un atac cu dronă care nu s-a soldat cu victime, în portul Sevastopol, în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, anunţă guvernatorul oraşului Mihail Razvojaiev, relatează AFP.

”Flota Mării Negre a respins un atac cu dronă surafaţă la Sevastopol”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul instalat de Moscova Mihai Razvojaiev. Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost ţinta mai multor atacuri cu drone după lansarea ofensivei ruse în Ucraina. Acest atac cu dronă intervenea la mai puţin de o săptămână după o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în Crimeea şi la o zi după Kievul a anunţat că a distrus rachete de croazieră de tip Kalibr în timp ce erau transportate în Crimeea anexată – fără să confirme o implicare a armatei ucrainene.