Ucraina a restricţionat exportul de produse agricole pe calea ferată către România şi Polonia

Ukrainian Railways, compania feroviară de stat a Ucrainei, a restricționat temporar transportul unor produse agricole către Polonia și România, a anunțat compania de consultanță APK-Inform, transmite Reuters.

17 apr. 2022, 23:49
Ucraina a restricţionat exportul de produse agricole pe calea ferată către România şi Polonia

Măsura nu a fost motivată în niciun fel. Ucraina, un mare producător agricol, îşi exporta mărfurile, până la izbucnirea războiului, pe mare. De la invazia Rusiei, însă, a fost forțată să exporte cu trenul prin granița de vest.

APK-Inform a spus că restricțiile privind circulația mărfurilor către Polonia prin punctul de trecere a frontierei Iahodin sut în vigoare în perioada 16 aprilie – 18 aprilie. Există, de asemenea, restricții privind transportul de cereale, semințe oleaginoase, cereale și alte produse alimentare prin Izov, către orașele poloneze Hrubeszew și Slawkov.

Ucraina a restricţionat exportul de produse agricole către România şi Polonia

Tot din 16 aprilie, exportul de cereale şi seminţe din Ucraina către România prin punctele de trecere Diakovo și Vadul-Siret este restricţionat, a precizat firma de consultanță.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, a declarat în această săptămână că sarcina principală a ministerului este să găsească modalități alternative de export pentru cerealele ucrainene, în condiţiile în care ţara are milioane de tone de mărfuri disponibile pentru export. Solski a mai spus că 1,25 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase se află pe nave comerciale blocate în porturile ucrainene și s-ar putea deteriora în curând. Înainte de război, Ucraina exporta până la 6 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase pe lună. În martie, exporturile au scăzut la 200.000 de tone.

Citeste si Coloană de camioane întinsă pe 80 km la graniţa dintre Polonia şi Belarus, înainte de intrarea în vigoare a sancţiunilor impuse de UE

Exporturile pe mare, blocate din cauza războiului

Ucraina exporta 98% din grâne prin Marea Neagră. Doar o parte foarte mică a exporturilor țării era transportată pe uscat cu trenul, din cauza costurilor mult mai mari decât cele necesare transportului maritim.

Pe lângă costuri, mai existau şi dificultăţi de ordin logistic, cum ar fi diferențele între ecartamentul căilor ferate utilizate în Ucraina și cele din țările vecine, inclusiv Polonia. Aceasta situație este o moștenire a perioadei sovietice.

Citeste si Strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hruşciov, previziuni despre soarta războiului: „Putin e pregătit să folosească arme nucleare”