Ucraina cere Statelor Unite rachete cu lansare multiplă şi pregăteşte o contraofensivă împotriva Rusiei

Comandantul Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat joi că Ucraina are o nevoie ”crucială” de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) pentru a se apăra împotriva rachetelor de croazieră ruseşti.

05 mai 2022, 17:00
Ucraina cere Statelor Unite rachete cu lansare multiplă şi pregăteşte o contraofensivă împotriva Rusiei

Generalul Valeri Zalujnîi a declarat, după ce l-a informat pe generalul american Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, cu privire la situaţia militară din Ucraina, că Rusia a reluat atacurile cu rachete de croazieră.

”Prin urmare, problema furnizării mai multor sisteme de rachete de lansare multiplă, cum ar fi M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) şi M270 MLRS, către Ucraina, este crucială”, a spus Zalujnîi.

La rândul său, Oleksii Arestovici, consilier politic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat, tot joi, că Ucraina este puţin probabil să lanseze o contraofensivă în războiul său împotriva Rusiei înainte de mijlocul lui iunie, când speră să fi primit mai multe arme de la aliaţii săi.

Citeşte şi: Hrană contra civili, rezistenţa ucrainenilor la Azovstal intră într-o nouă fază. Detaşamentul Azov le cere ruşilor o tonă de mâncare în schimbul eliberării a 15 oameni

De asemenea, Arestovici a spus că nu se aşteaptă ca ofensiva Rusiei în Ucraina să aibă vreun „rezultat semnificativ” până pe 9 mai, când Rusia celebrează victoria asupra Germaniei naziste, în Al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.

Consilierul politic a mai informat că luptele continuă la complexul siderurgic Azovstal, unde combatanţi ucraineni şi câţiva civili sunt baricadaţi în oraşul port Mariupol, însă fără a da detalii.

Citeşte şi: SUA antrenează soldaţii ucraineni în Europa. Americanii îi învaţă să folosească tunurile Howitzer şi să manevreze avioanele fără pilot