UCRAINA: Consiliul NATO-Rusia se întâlneşte la Bruxelles

Reuniunea excepţională a Consiliului NATO-Rusia se va desfăşura miercuri, la Bruxelles. Ambasadorii ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice vor avea ca temă de discuţii criza din Ucraina şi acţiunile întreprinse de Rusia în Ucraina.

RomaniaTV.net
04 mart. 2014, 18:20
UCRAINA: Consiliul NATO-Rusia se întâlneşte la Bruxelles

Ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, a acceptat reuniunea excepţională convocată la iniţiativa mai multor state membre ale Alianţei, care este cea de-a doua reuniune din ultimele trei zile a ambasadorilor statelor membre pe această temă.

Marţi, Alianţa a acuzat Rusia că a continuat să violeze legile internaţionale privind suveranitatea unui stat, în speţă, a Ucrainei şi a declarat că va discuta în mod special acest aspect cu Moscova, miercuri, în cadrul întrunirii speciale. „Vom angaja Rusia în cadrul Consiliului” pentru a discuta cele mai recente evoluţii din Peninsula Crimeea, a declarat, marţi, la încheierea întrunirii cu ambasadorii NATO, secretarul-general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

„În ciuda apelurilor repetate ale comunităţii internaţionale, Rusia continuă să violeze suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi angajamentele şi legile internaţionale”, a afirmat Rasmussen, potrivit ABC News. „Aliaţii din cadrul NATO îşi manifestă puternica solidaritate şi vor acţiona împreună în această criză gravă”, a adăugat el.

Rasmussen a ţinut să precizeze încă o dată că intervenţia militară a Rusiei în Ucraina încalcă prevederile consfinţite în Carta ONU şi ameninţă pacea şi securitatea din Europa.

În ciuda unor declaraţii de presă „liniştitoare” făcute de Rusia, tensiunea persista în Peninsula Crimeea, unde armata rusă a plasat, încă de la începutul conflictului, nave, trupe şi armament în jurul bazelor militare şi a punctelor de  frontieră. Marţi, soldaţii ruşi au tras focuri de avertisment pentru soldaţii ucraineni.