Ucraina efectuează exerciţii de intervenţie în caz de dezastru nuclear VIDEO

 Centrala Nucleară ucraineană Zaporijje - cea mai mare din Europa - a fost cucerită la începutul lui martie de către trupe ruse.

18 aug. 2022, 07:12
Ucraina efectuează exerciţii de intervenţie în caz de dezastru nuclear VIDEO

Autorităţile din Ucraina au efectuat un exerciţiu de intervenţie în caz de dezastru la un sit nuclear, potrivit Sky News. Exerciţiile au fost efectuate în urma bombardamentelor repetate din zona Zaporojie în care se află cea mai mare centrala nucleară din Europa.

Atât Rusia, cât şi Ucraina s-au acuzat reciproc de atacuri în apropierea şi asupra instalaţiei în ultimele zile, în timp ce oficialii au avertizat cu privire la potenţialele pericole ale unui accident nuclear.

Război în Ucraina. Bombardamente intense la Harkov, au sunat sirenele de război VIDEO
În cadrul exerciţiilor de urgenţă, participanţii ucraineni au purtat echipament de protecţie complet şi s-au ocupat de un bărbat care pretindea că este o victimă. Acesta a fost supus unei scanări de radiaţii înainte de a fi aşezat pe o targă şi urcat într-o ambulanţă.

Participanţii au fost şi ei verificaţi pentru prezenţa radiaţiilor înainte de a fi spălaţi cu furtunul şi de a se debarasa de echipamentul lor.

Autorităţile ucrainene au declarat că exerciţiile vor fi repetate în zilele următoare.

Război în Ucraina. Ruşii bombardează poziţiile de până la 800 de ori pe zi. Apelul lui Zelenski către ucraineni

Ministrul Energiei, Herman Halushchenko, a spus că guvernul ucrainean este foarte preocupat de siguranţa centralei. „De aceea ne aflăm aici, de aceea am creat acest grup”, a declarat ministrul ucrainean.

Atât Rusia, cât şi Ucraina au declarat că doresc ca inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să viziteze centrala de la Zaporojie.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg consideră că este ”urgent” ca o ”inspecţie” a Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) să aibă loc la Centrala Nucleară Zaporijjea, în Ucraina,. aflată sub controlul armatei ruse, şi la care atacuri şi confruntări armate se multiplică, relatează AFP.

Ocuparea instalaţiei de către militari ruşi ”constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii, care creşte riscurile unui accident sau unui incident nuclear (…). Este urgent să se autorizeze o inspecţie AIEA şi să se obţină retragerea tuturor forţelor ruseşti” din instalaţie, subliniază într-o conferinţă de presă Jens Stoltenberg.

Centrala Nucleară ucraineană Zaporijjea – cea mai mare din Europa – a fost cucerită la începutul lui martie de către trupe ruse.

De la 5 august, Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente în zone centralei, inclusiv unul în apropierea unui depozit radioactiv ţi unul care a condus la oprirea automată a unui reactor.