Ucraina, la un pas de faliment

Ucraina este următoarea ţară, după Grecia, care este ameninţată să intre în incapacitate de plată, cred analiştii de la Agenţia Bloomberg.

RomaniaTV.net
25 feb. 2012, 12:40
Ucraina, la un pas de faliment

Potrivit experţilor Bloomberg, Fondul Monetar Internaţional se îndoieşte că Ucraina va face faţă datoriei externe, care a atins cifra de 12 miliarde de dolari. Printre analişti sunt păreri contrare, mulţi văzând în această declaraţie un substrat politic, scrie Adevarul.

Fondul Monetar Internaţional a blocat creditele către Ucraina încă din martie anul trecut pentru că Kievul nu îndeplinise condiţiile impuse de instituţia financiară internaţional cu sediul la Washington. Principalul punct cerut Ucrainei şi neîndeplinit viza creaştera tarifelor la energie pentru consumatori.

Guvernul ucrainean a refuzat, deoarece spera să obţină de la Moscova finanţele necesare pe seama unor reduceri la preţul gazului. Acest comportament al autorităţilor ucrainene, potrivit analiştilor Bloomberg, i-a neliniştit pe investitori. Dacă cooperarea dintre Kiev şi FMI nu se reia în viitorul apropiat, atunci scepticismul lor va creşte şi mai mult.