Ucraina: Stepan Poltorak, şeful Gărzii Naţionale, a fost numit ministru al apărării

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, l-a numit luni în funcţia de ministru al apărării pe Stepan Poltorak, şeful Gărzii Naţionale formate din voluntari angajaţi de partea armatei în estul separatist prorus, a anunţat preşedinţia ucraineană, potrivit AFP.

13 oct. 2014, 12:51
Ucraina: Stepan Poltorak, şeful Gărzii Naţionale, a fost numit ministru al apărării

Stepan Poltorak, şeful Gărzii Naţionale, a fost numit ministru al apărării în Ucraina. Preşedintele Poroşenko va supune votului parlamentului candidatura lui Stepan Poltorak (49 de ani).

Poltorak urmează să-l înlocuiască pe Valeri Gheletei, care a demisionat duminică, se precizează pe site-ul oficial al preşedinţiei ucrainene. Votul deputaţilor ucraineni pentru aprobarea acestei candidaturi ar urma să aibă loc marţi.

Garda Naţională este o formaţiune creată în martie pe baza trupelor Ministerului de Interne, pentru a integra ‘unităţile de autoapărare’ din Piaţa Independenţei (Maidan Nezalejnosti), loc de contestare proeuropeană din centrul Kievului, unde a fost înlăturat de la putere preşedintele prorus Viktor Ianukovici.

Soldaţii Gărzii Naţionale s-au făcut remarcaţi în timpul luptelor din estul separatist prorus, unde Kievul desfăşoară de la mijlocul lui aprilie o operaţiune militară.

Citeşte şi NATO: Situaţia din estul Ucrainei se va agrava

Preşedintele Petro Poroşenko a subliniat că Poltorak era respectat în cadrul armatei ‘de către generali şi simpli soldaţi’. ‘Apreciez profesionalismul şi patriotismul dumneavoastră, cinstea şi eforturile dumneavoastră pentru crearea, de la zero, a Gărzii Naţionale, cunoscută pentru disciplina şi spiritul său de luptă’, a subliniat Poroşenko, primindu-l pe Poltorak.

‘O armată puternică este o garanţie a păcii şi voi face tot posibilul pentru ca armata (ucraineană) să devină puternică, rapidă, eficace, bine antrenată şi bine echipată’, a declarat la rândul său Stepan Poltorak.

Înainte de a veni în fruntea Gărzii Naţionale, Stepan Poltorak a condus forţele Ministerului de Interne ale Ucrainei.