Ucraina suferă pierderi masive în Donbas: 1000 de militari sunt scoși din luptă în fiecare zi

Președintele ucrianean Volodimir Zelenski a declarat la 1 iunie că între 60 și 100 de soldați ucraineni sunt uciși zilnic.

16 iun. 2022, 18:39
Ucraina suferă pierderi masive în Donbas: 1000 de militari sunt scoși din luptă în fiecare zi

Război în Ucraina cu pierderi mari pentru armata lui Zelenski. Până la 1.000 de soldați ucraineni sunt uciși sau răniți în fiecare zi în regiunea Donbas din estul Ucrainei, cu 200 până la 500 de morți în medie și mult mai mulți răniți, a declarat miercuri un înalt oficial ucrainean citat de publicația americană Axios.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat la 1 iunie că între 60 și 100 de soldați ucraineni sunt uciși zilnic, în timp ce Rusia și-a intensificat ofensiva din Donbas. În ultimele două săptămâni, acest număr a crescut semnificativ, potrivit lui David Arakhamia, care conduce negocierile Ucrainei cu Rusia și este unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Zelenski.

Klaus Iohannis, anunţ de ultimă oră după vizita din Ucraina. Preşedintele României cere pedepsirea Rusiei
Ucraina a recrutat un milion de oameni în armată și are capacitatea de a recruta încă două milioane, a declarat Arakhamia, astfel încât are numărul necesar pentru a continua lupta în Donbas, unde Rusia a câștigat treptat teritoriu.

Președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, a fost întrebat miercuri despre rata victimelor ucrainene și a spus că este dificil de estimat, dar că rapoartele anterioare ale presei, care vorbeau despre aproximativ 100 de morți și până la 300 de răniți în fiecare zi, au fost „în apropierea evaluărilor noastre”. El nu a răspuns la cea mai recentă estimare ucraineană.

Milley a mai spus că Rusia a suferit pierderi „uriașe” și că Ucraina luptă eficient. Ceea ce îi lipsește Ucrainei, a susținut Arakhamia, este armamentul și muniția necesare pentru a face față Rusiei în „una dintre cele mai mari lupte ale secolului 21”. El a spus: „Avem oameni antrenați să atace, să contraatace, dar avem nevoie de arme pentru asta”.

Imagini terifiante din Mariupol, după aproape patru luni de bombardamente. Zeci de mii de ucraineni supravieţuiesc printre ruine FOTO&VIDEO
„Poziția noastră de negociere este de fapt destul de slabă, așa că nu vrem să ne așezăm la masă dacă suntem în această poziție. Trebuie să o inversăm într-un fel”, a declarat Arakhamia, subliniind necesitatea unei contraoperații pentru a recâștiga teritoriul pierdut.

Arakhamia conduce o delegație ucraineană la Washington în această săptămână pentru a face lobby pe lângă administrația Biden și Congres pentru a crește ritmul livrărilor de arme și pentru a recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului – un subiect pe care a spus că intenționează să îl abordeze cu președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi (D-Calif.).

Președintele Biden a vorbit miercuri cu Zelensky și l-a informat cu privire la asistența militară și umanitară suplimentară, a precizat Casa Albă. Armele în valoare de 1 miliard de dolari care urmează să fie trimise Ucrainei includ rachete și muniție de artilerie.

În cadrul unei mese rotunde desfășurate miercuri la German Marshall Fund, Arakhamia și alți membri ai delegației au remarcat că, deși Biden a semnat în luna mai un pachet de 40 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, acesta nu s-a tradus decât foarte treptat în livrări efective de arme.

Între timp, partenerii Ucrainei – în special din Europa – încep să se concentreze pe refacerea propriilor stocuri mai degrabă decât pe înarmarea Ucrainei, a spus Arakhamia. El a precizat că guvernul german este încă foarte reticent în a aproba licențe de export pentru înarmarea Ucrainei, poate din cauza „fricii interne” față de Rusia.

În timp ce negocierile oficiale sunt înghețate, Arakhamia a declarat că el și echipa sa vorbesc la telefon cu omologii lor ruși „de una sau două ori pe săptămână” pentru a verifica, chiar dacă „ambele părți își dau seama în mod clar că, în acest moment, nu există loc pentru negocieri”.

El a spus că există o retinceță internă față de ideea de a negocia cu Rusia după presupusele crime de război din orașe precum Bucha și Mariupol, dar a menționat, de asemenea, că războiul va trebui să se încheie prin „compromis”.

Arakhamia a declarat că Rusia se folosește de Georgia vecină pentru a se sustrage sancțiunilor, cu acordul guvernului „evident pro-rus”, lucru pe care Georgia îl neagă.

Aproximativ 10.000 de civili sunt în continuare prezenţi în oraşul Severodoneţk, oraş-cheie din Donbas pe care trupele ruse încearcă să îl ocupe de mai multe săptămâni, a spus Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, potrivit AFP.

„De aproape patru luni, ei (ruşii) încearcă să controleze Severodoneţk unde, din 100.000 de locuitori, circa 10.000 sunt în continuare acolo, fără a lua în considerare victimele”, a spus guvernatorul pe serviciul de mesagerie Telegram.

Potrivit acestuia, „armata rusă pierde sute de combatanţi, însă găseşte rezerve şi continuă să distrugă Severodoneţk”.

Însă „militarii ţin apărarea”, a afirmat el. Severodoneţk este sub bombardamente constante, cu lupte în stradă, de mai multe săptămâni. Cele trei poduri care leagă oraşul vecin Lisiciansk sunt distruse.