Ucrainenii continuă maifestaţiile, chiar dacă Guvernul a scăpat de moţiunea de cenzură

Opoziţia ucraineană, care vrea înlăturarea puterii în urma eşecului integrării europene a Ucrainei şi reprimării unor manifestaţii pro-UE, a rămas mobilizată marţi, în pofida respingerii moţiunii de cenzură vizând Guvernul.
Romania TV
04 dec. 2013, 08:45
Ucrainenii continuă maifestaţiile, chiar dacă Guvernul a scăpat de moţiunea de cenzură

Mobilizarea în Ucraina continuă, în pofida eşecului moţiunii de cenzură. Premierul ucrainean, a cărui poziţie a fost consolidată prin respingerea moţiunii de cenzură marţi, urma să conducă miercuri dimineaţa o şedinţă a Consiliului de miniştri, în timp ce mobilizarea în stradă nu dă semne că ar slăbi, relatează AFP.

Luni seara, după votul din Parlament, între 20.000 şi 30.000 de manifestanţi s-au reunit în Piaţa Independenţei, locul simbolic al „Revoluţiei Potrocalii” din 2004. „Vă îndemn să nu renunţaţi. Avem nevoie de o nouă putere„, le-a cerut manifestanţilor Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei, informează Mediafax

„Suntem aici pentru a face revoluţie. Vom rămâne aici până la victorie, nu ne este frică de nimic”, a declarat pentru AFP un manifestant, Anatoli Kriluşin, în vârstă de 65 de ani, acuzând Guvernul că a „trădat poporul”, potrivit Mediafax.

Parlamentul a respins marţi o moţiune de cenzură vizându-l pe Mikola Azarov şi Guvernul său, acuzat de opoziţie că este vinovat personal pentru violenţele comise de poliţişti asupra manifestanţilor şi că a vândut Ucraina Rusiei„.

Doar 186 de deputaţi au susţinut moţiunea iniţiată de trei grupuri parlamentare ale opoziţiei, în contextul în care erau necesare 226 de voturi pentru adoptarea ei.

Trei manifestanţi acuzaţi că au provocat tulburări duminică, în faţa administraţiei prezidenţiale, au fost arestaţi marţi, potrivit Interfax.

Citeşte şi: ANALIZĂ: Principalii actori şi acţiunile lor în CRIZA din Ucraina

Preşedinţia este protejată, de atunci, de mai multe cordoane ale poliţiei şi forţelor antirevoltă. Spre deosebire de evenimentele din 2004, anumite manifestaţii au fost reprimate în mod violent în ultimele zile. Au fost răniţi peste 100 de poliţişti, studenţi şi jurnalişti.

Preşedintele Viktor Ianukovici a optat să plece din Ucraina marţi, într-o vizită de stat de trei zile în China, unde este prevăzută semnarea unor acorduri economice. Această vizită va fi urmată de o deplasare în Rusia, ţara care a jucat un rol decisiv în decizia Ucrainei de a nu semna un acord de asociere cu UE.

Foştii preşedinţi ai Ucrainei spun că actualul Guvern trebuie să demisioneze

Foştii preşedinţi ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko, au discutat în cadrul unei întâlniri despre manifestaţiile de la Kiev, convenind asupra faptului că actualul Guvern ar trebui să-şi dea demisia, a anunţat marţi ziarul ucrainean Segodnya în pagina electronică, potrivit Mediafax.

Ei au apreciat că acţiunile autorităţilor de la Kiev au provocat o criză politică acută în Ucraina. „Cauza acestei crize este soluţionarea inconsecventă a problemei privind integrarea europeană şi anume, refuzul de a semna, la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi neanunţarea acestei decizii din timp”, a declarat primul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk (1991-1994).

Între timp, forţe speciale ale Ministerului ucrainean de Interne au fost trimise la Kiev pentru a garanta securitatea în timpul manifestaţiilor, a declarat marţi comandantul forţelor speciale din Crimeea, Nicolai Balan, citat de agenţia ucraineană UNIAN. „Forţele speciale nu se ocupă de dispersarea manifestanţilor, ci sunt un «scut viu», adică au rolul de a asigura măsurile de ordine publică şi o bună funcţionare a instituţiilor de stat„, a precizat şeful departamentului juridic al forţelor speciale din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, Dmitri Şetinin, citat de agenţia rusă Itar-Tass.

Remaniere de Guvern

La rândul său, premierul ucrainean, Mikola Azarov, a sugerat, miercuri, o remaniere a Guvernului în perioada următoare, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică, citată de Mediafax. „Guvernul ar trebui să lucreze fără impedimente, ca un mecanism adaptat. Nu am reuşit să facem tot ce ne-am planificat. Cei care au eşuat în a-şi face treaba, care nu se bucură de încrederea poporului şi care au făcut greşeli trebuie să dea socoteală în faţa societăţii şi a legii”, a declarat Azarov, miercuri, în cadrul unei şedinţe guvernamentale.

„Vom extrage, de asemenea, concluzii cu privire la numiri şi le vom supune preşedintelui spre analiză”, a adăugat el.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!