UDMR A IEŞIT de la guvernare. Decizia aprobată cu doar trei voturi CONTRA

UDMR a decis să iasă de la guvernare. Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) a aprobat, sâmbătă, cu mare majoritate de voturi, propunerea ca UDMR să iasă de la guvernare, la luarea deciziei înregistrându-se doar trei voturi împotrivă şi şapte abţineri.

13 dec. 2014, 09:05
UDMR A IEŞIT de la guvernare. Decizia aprobată cu doar trei voturi CONTRA

UDMR părăseşte Guvernul Ponta 3, Uniunea dând undă verde sâmbătă recomandării făcute în acest sens de Consiliul Permanent al Uniunii.

Votul Consiliului Reprezentanţilor Unionali a avut loc după mai mult de trei ore în care delegaţii au dezbătut subiectul ieşirii UDMR de la guvernare.

„Am luat decizia de a ieşi de la guvernare, aşa cum exista o recomandare a Consiliului Permanent. Cu marea majoritate a voturilor, CRU a întărit ieşirea de la guvernare. Din acest moment, noi considerăm că această decizie este definitivă şi urmează să vină premierul Ponta cu un nou guvern în faţa parlamentului. Subliniez că în această decizie este vorba despre noi, UDMR, despre comunitatea noastră şi nu despre PSD, despre PNL, nu despre Ponta, nu despre Iohannis. (...) Noi am considerat că trebuie să fim foarte atenţi la mesajul electoratului nostru. Un om politic poate să facă multe greşeli. Eu am arătat astăzi că sunt două greşeli care pot fi fundamentale: să nu ţii cont niciodată de părerea oamenilor, de mesajul comunităţilor, de ce cred oamenii că ar trebui să faci, să ai impresia că tu ştii totul şi, a doua greşeală, ca de fiecare dată când iei o decizie să nu ai capacitatea de a decide ceea ce e important, vrând să-i mulţumeşti pe toţi”, a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai spus că ar trebui să rămână în guvern doi membri ai UDMR, dar pe funcţii nepolitice şi care au fost deţinute de UDMR şi înainte de intrarea sa la guvernare.

‘Tot ce înseamnă politic pleacă. (…) Asta înseamnă că săptămâna viitoare, după ce noii miniştri depun jurământul, ai noştri pleacă, semnează procesele de predare-primire. Şi secretarii de stat vor fi schimbaţi. Tot ce înseamnă nivel politic pleacă. Noi, înainte să intrăm, în martie, la guvernare, am avut două persoane, două poziţii, tradiţionale, care nu au ţinut cont dacă suntem în opoziţie sau la guvernare: e vorba de Departamentul pentru relaţii interetnice şi un secretar de stat sau un director general în Ministerul Educaţiei Naţionale. Deci, cele două persoane erau în funcţie înainte să intrăm noi la guvernare şi din punctul nostru de vedere ar fi un gest să rămână ei acolo şi să conducă mai departe aceste departamente, fiindcă sunt două entităţi importante pentru toate minorităţile naţionale, pentru toate comunităţile etnice’, a menţionat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă UDMR va reevalua susţinerea Guvernului Ponta, Kelemen Hunor a spus că acest lucru va fi discutat săptămâna viitoare în grupurile parlamentare reunite. Pe de altă parte, el a spus că UDMR va dialoga cu toate partidele.

Kelemen Hunor: Nu putem guverna ştiind că în doi ani putem risca să nu ajungem în Parlament

Printre puţinii oponenţi ai ieşirii de la guvernare s-a numărat consilierul premierului pentru minorităţi, Frunda Gyorgy, care a apreciat că ieşirea de la guvernare ar fi o decizie greşită, argumentând că, din Guvern, se pot face mai multe pentru comunitatea maghiară.

Totodată, CRU a decis că al XII-lea Congres al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) va avea loc în perioada 17-18 aprilie 2015, la Cluj-Napoca.

Propunerea pentru ieşirea de la guvernare a fost făcută pe 27 noiembrie, la Cluj, de Consiliul Permanent al UDMR.

Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali (…) care va avea loc pe 13 decembrie este ieşirea din coaliţia de guvernare şi continuarea a ceea ce ştim noi foarte clar că trebuie făcut, ne întoarcem şi ne vom ocupa de comunitatea noastră, de problemele comunităţii noastre şi în Parlament vom susţine toate demersurile care înseamnă un pas pozitiv în ceea ce priveşte comunităţile, oamenii, cetăţenii şi viitorul lor’, declara Kelemen Hunor, după şedinţa Consiliului Permanent.

VICTOR PONTA propune un nou Guvern: Premierul merge LUNI, 15 decembrie, în Parlament pentru votul de încredere

Liderul UDMR preciza atunci că este puţin probabil ca CRU să schimbe propunerea Consiliului Permanent, cu atât mai mult cu cât nu s-a întâmplat niciodată acest lucru în 25 de ani de activitate a formaţiunii.

„Am constatat că şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate. (..) Stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona (…) Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali care va avea loc pe 13 decembrie este continuarea a ceea ce ştim foarte clar că este de făcut. Ne întoarcem şi ne ocupăm de comunitatea noastră, în Parlament vom susţine toate demersurile pentru susţinerea comunităţii noastre”, susţinea liderul UDMR.

Potrivit unui comunicat de presă la UDMR, pe ordinea de zi a CRU mai figurează raportul politic al preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, urmat de evaluarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale şi dezbateri politice, vor fi luate decizii referitoare la organizarea celui de al 12-lea Congres al UDMR şi va fi adoptată o rezoluţie privind comemorarea a 25 de ani de la schimbarea regimului politic în România. În prima parte a întrunirii, va avea loc festivitatea de acordare a distincţiilor Bradul de Argint.

Premierul Victor Ponta şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor au avut, luni, la Parlament, o discuţie tehnică privind retragerea Uniunii de la guvernare, liderul UDMR precizând, după întrevedere, că miniştrii maghiari vor pleca din funcţii în momentul instalării noilor miniştri din Guvernul Ponta 4.

UDMR deţine în actualul Cabinet două portofolii – al Culturii, prin Hegedüs Csilla (de asemenea unul dintre cei patru viceprim-miniştri ai Guvernului Ponta) şi al Mediului, prin Korodi Attila. Reprezentanţi ai Uniunii ocupă, de asemenea, mai multe funcţii de secretar de stat.

Ce se întâmplă dacă GUVERNUL PONTA 4 nu trece de Parlament. DILEMA Băsescu sau Iohannis

Premierul Victor Ponta a precizat că UDMR va ieşi de la guvernare nu doar la nivel de miniştri, ci şi la nivel de secretari de stat, pentru că şi acestea reprezintă funcţii politice, el arătând de asemenea că schimbarea prefecţilor pe care Uniunea îi are în Harghita şi Covasna urmează a fi discutată.

De-a lungul timpului, UDMR a mai făcut parte din Guvernele Victor Ciorbea (decembrie 1996 – aprilie 1998), Radu Vasile (aprilie 1998 – decembrie 1999), Mugur Isărescu (decembrie 1999 – decembrie 2000), Tăriceanu 1 şi Tăriceanu 2 (2004-2008), Boc 2, Mihai Răzvan Ungureanu (februarie 2012 – aprilie 2012), Victor Ponta 1 (mai 2012 – decembrie 2012), Ponta 2 (decembrie 2012 – martie 2014), Ponta 3 (martie 2014 – prezent).