UDMR Mureş, în război cu ambasadorul Ungariei

Reprezentanţii UDMR Mureş spun că ambasadorul Ungariei, Fuzes Oszkar, s-a "amestecat" în competiţia electorală pentru Primăria Târgu Mureş, după ce ar fi declarat că susţine un anumit candidat, Uniunea solicitând Ministerului de Externe ungar să îşi precizeze punctul de vedere în acest caz.

RomaniaTV.net
17 mai 2012, 14:10
UDMR Mureş, în război cu ambasadorul Ungariei

Consiliul Permanent Teritorial al UDMR Mureş a transmis, joi, un comunicat de presă în care cere Ministerului de Externe ungar să îşi precizeze poziţia faţă de faptul că ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oszkar, şi-ar fi exprimat susţinerea pentru unul din candidaţii la Primăria Târgu Mureş, mai exact pentru candidatul independent Smaranda Enache, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Consiliul Permanent Teritorial al UDMR Mureş consideră o greşeală gravă declaraţiile privind alegerile locale ale ambasadorului Ungariei la Bucureşti. Nu putem fi de acord cu faptul ca un diplomat de rang înalt, reprezentant al Ungariei, sub pretextul de documentare se întâlneşte cu candidaţii pentru Primăria Târgu Mureş şi face declaraţii publice în legătură cu preferinţele sale privind candidaţii, amestecându-se într-o competiţie electorală în care din păcate sunt în competiţie mai multe formaţiuni politice maghiare”, menţionează reprezentanţii UDMR.

Potrivit acestora, este „scandalos” faptul că ambasadorul Fuzes Oszkar „a dat publicităţii părerile sale personale, numind candidatul pentru care şi-ar da votul în calitate de persoană particulară”.

„Avem datoria de a atrage atenţia Ministerului de Externe al Ungariei asupra faptului – şi avem speranţa că nu se va mai repeta, pentru că, după cunoştinţele noastre, poziţia fermă şi univocă a Guvernului ungar şi a Ministerului de Externe este neamestecul în alegerile din România. Solicităm totodată poziţia publică a Ministerului de Externe al Ungariei vizând cazul ambasadorului”, mai spun reprezentanţii UDMR.

Preşedintele UDMR Mureş, deputatul Kelemen Attila, a declarat că organizaţia a luat atitudine după ce în presa locală din Târgu Mureş a apărut o declaraţie a ambasadorului Fuzes Oszkar, care şi-ar fi exprimat susţinerea pentru unul dintre candidaţii la Primăria Târgu Mureş.

„Domnul ambasador a apărut pe un post TV şi a făcut o declaraţie destul de neavenită într-o campanie electorală, respectiv că dacă ar fi o persoană particulară ar vota-o pe doamna Smaranda Enache. Nu cred că are dreptul să fie o persoană particulară într-o campanie electorală, el e ambasador şi când e în pijamale. Cred că e o greşeală pentru un ambasador şi trebuie să luăm atitudine”, a declarat Kelemen Attila.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oszkar, s-a aflat miercuri, la Târgu Mureş, unde s-a întâlnit cu toţi candidaţii la Primăria municipiului, cu excepţia celui al USL, Cornel Brişcaru, care i-a transmis că nu are timp.

Ambasadorul a declarat, la ieşirea de la întâlnirea cu primarul Dorin Florea, care candidează pentru un nou mandat, că nu are dreptul şi „nici măcar intenţia de a se amesteca în treburile interne ale maghiarilor”, respingând speculaţia că ar dori să îi convingă pe cei trei candidaţi sprijiniţi de maghiari – Smaranda Enache, Benedek Imre şi Frunda Gyorgy – să desemneze unul singur dintre ei şi să-l susţină, pentru a-i maximiza şansele.

„Sincer, în niciun caz, nu am nici dreptul, nici intenţia. Nu, nu, în niciun caz… Eu nu am nici dreptul, nici intenţia de a mă amesteca în treburile interne”, a spus ambasadorul, răspunzând unei întrebări.

Un ziar local publică, joi, un articol intitulat „Oszkar pentru Smaranda Enache”, conform căruia ambasadorul ar fi declarat: „Dacă aş fi fost o persoană privată eu aş vota pentru doamna Smaranda Enache”.

Înregistrarea declaraţiei a fost difuzată şi de un post local de televiziune.

În cursa pentru Primăria Târgu Mureş s-au înscris actualul primar, Dorin Florea, din partea Alianţei pentru Mureş (PDL-UNPR-PER), Frunda Gyorgy (UDMR), Benedek Imre (PCM), Cornel Brişcaru (USL) şi Smaranda Enache, independent.