UDMR va înainta Parlamentului României un statut de autonomie

UDMR intenţionează să înainteze Parlamentului României un statut de autonomie, a anunţat sâmbătă preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a declarat de la tribuna congresului Uniunii că Secuimea reprezintă o 'sursă de energie' pentru comunitatea maghiară din România, iar de puterea acesteia depinde forţa întregii comunităţi.

RomaniaTV.net
25 mai 2013, 12:24
UDMR va înainta Parlamentului României un statut de autonomie

Antal a mai spus că în Europa nu există nicio altă comunitate asemănătoare Secuimii care nu are autonomie, de aceea UDMR va înainta Parlamentului României un statut de autonomie pentru „Ţinutul Secuiesc”, respectiv pentru judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, locuite preponderent de maghiari.

„Nu ne facem iluzii că încercările noastre vor fi acceptate de legislativul român, dar nu putem aştepta miracolul cu braţele în sân”, a spus Antal Arpad, arătând că scopul Uniunii este de a aduce subiectul autonomiei în centrul discursului public.

CITEŞTE ŞI: Raduly Robert, la congresul UDMR: Vrem AUTONOMIE culturală şi TERITORIALĂ. E singurul ţel

Acesta a mai spus că printre obiectivele viitoare se numără organizarea de campanii de informare pentru ca ideea autonomiei să devină ‘acceptabilă’ pentru populaţia majoritară din ţară, dar şi pentru a demonta prejudecăţile legate de acest subiect.

CITEŞTE ŞI: Ponta spune NU autonomiei: Ideea unei regiuni pe criteriu etnic va fi greu de acceptat

„Autonomia nu este împotriva comunităţii româneşti, ci să trăim mai bine. E un fapt cert că Secuimea se poate întreţine singură şi economic, dar pentru autonomie avem nevoie şi de sprijinul Uniunii Europene”, a spus Antal Arpad.

În context el a arătat că Secuimea vrea să devină o regiune de sine stătătoare, limba maghiară să devină limbă oficială în regiune, în instituţiile publice să se respecte principiul proporţionalităţii etnice şi, de asemenea, să se respecte simbolurile comunităţii maghiare.

„Da, vrem la ca Miercurea Ciuc 85% dintre poliţişti şi jandarmi să fie de etnie maghiară”, a spus Antal Arpad potrivit căruia prin intermediul acestor instituţii sunt aduşi în zonă „oameni care nu cunosc limba şi cultura” maghiarilor, în scopul schimbării raportului etnic şi readucerii acestuia la nivelul din 1989.