UE le declară război giganţilor tehnologici. „Puterea acestora e ca băncilor înainte de criza financiară din 2009”

Uniunea Europeană, asaltată din ce în ce mai mult de marile companii cu tehnologie de ultimă generaţie, se află în faţa unei provocări uriaşe, iar pentru a nu fi dominată pe propria piaţă caută să găsească armele cu care să lupte eficient împotriva acestor giganţi tehnologici veniţi de pe alte continente.   

21 sept. 2020, 09:02
UE le declară război giganţilor tehnologici. „Puterea acestora e ca băncilor înainte de criza financiară din 2009”

Comisarul european Thierry Breton a vorbit pentru Financial Times despre posibilele măsuri de protecţie, care ar urma să fie luate în circumstanţe extreme, după cum spune el, dar acestea includ inclusiv posibilitatea de a forţa aceste mari grupuri să vândă o parte a operaţiunilor lor europene, dacă se consideră că dominaţia lor pe piaţă ameninţă interesele clienţilor şi ale rivalilor mai mici.

În plus, Bruxelles are în vedere un sistem de rating care să permită publicului și părților interesate să evalueze comportamentul companiilor în domenii precum conformitatea fiscală sau viteza de reacţie a acestora în eliminarea conținutul ilegal din acţiunile lor. „Există un sentiment al utilizatorilor finali că aceste platforme sunt prea mari ca să le pese. În anumite condiții este posibil să avem și puterea de a impune separarea structurală„, spune Breton.

Comentariile sale au urmat unei consultări publice cu privire la viitoarea lege a serviciilor digitale a UE, care va stabili noi reguli privind responsabilitățile platformelor în tratarea conținutului ilegal și a dezinformării online. Avem nevoie de o supraveghere mai bună pentru aceste mari platforme, așa cum am avut din nou pentru sistemul bancar, după criza financiară, mai scriu cei de la Financial Times. În acest sens, DSA va actualiza directiva de comerț electronic, adoptată în 2000, când majoritatea actorilor dominanți din sector erau fie la început, fie nu existau încă. 

Citeşte şi Mai multe companii din America au interzis angajaţilor să vorbească despre starea de sănătate la locul de muncă

Giganţii tehnologici sunt sub presiunea autorităților de reglementare din toate părţile. În Marea Britanie, un nou „câine de pază” va avea capacitatea de a impune amenzi fără a fi nevoie să se treacă prin instanțe, așa cum se întâmplă în prezent, iar în SUA, Jeff Bezos de la Amazon și Mark Zuckerberg de la Facebook s-au străduit să-i convingă pe membrii Congresului că au fost conduși de mai mult decât de interesul propriu atunci când și-au construit imperiile digitale. Noua legislație UE ar spori puterile Bruxelles-ului de a examina modul în care companiile de tehnologie colectează informații despre utilizatori, în urma preocupărilor ridicate de cercetătorii independenți. 

Totuși, Breton a confirmat că UE nu va elimina companiile pentru conținutul publicat pe platformele lor. „Portul sigur al scutirii de răspundere va rămâne. Este ceva acceptat de toată lumea„, a spus el. Cu toate acestea, autoritățile de reglementare din Bruxelles elaborează o listă neagră de activități pe care companiile de tehnologie ar trebui să le elimine, mergându-se inclusiv până la până la separarea unor operațiuni. Proiectul de legislație va fi gata până la sfârșitul anului, după cum spune Thierry Breton. Activitățile care ar putea duce la sancțiuni mai dure ar urma să fie îndreptate împotriva companiilor care împiedică utilizatorii să schimbe platforma sau să-i oblige pe clienți să folosească un singur serviciu, a adăugat el. Acesta compară puterea marilor platforme cu cea a băncilor înainte de criza financiară din 2009, spunând că autoritățile de reglementare trebuie să ia măsuri similare astăzi pentru a le controla până nu e prea târziu.

Dl Breton a declarat că noul sistem de supraveghere se va baza pe un efort colectiv între guvernele naționale și Uniunea Europeană. Propunerile sunt în curs de finalizare și, odată ce sunt convenite, vor trece prin Parlamentul European și Consiliul European.