UE nu are bani pentru a ajuta statele afectate de inundaţii

Germania şi mai mulţi dintre vecinii săi s-au confruntat în ultimele zile cu inundaţii record, însă Uniunea Europeană a declarat miercuri că fondul de ajutor pentru astfel de dezastre este epuizat şi, astfel, Europa Centrală va trebui să se descurce singură, relatează Der Spiegel, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
07 iun. 2013, 10:53
UE nu are bani pentru a ajuta statele afectate de inundaţii

În ultimele zile, Uniunea Europeană şi-a oferit rapid ajutorul Germaniei şi altor ţări din Europa Centrală pentru a face faţă inundaţiilor record din această săptămână. Cu toate acestea, miercuri, comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a declarat că promisiunile au fost puţin premature, deoarece Fondul de Solidaritate al Uniunii este gol.

‘Amploarea catastrofei depăşeşte orice rambursare (posibilă) în aceste ţări. Nu avem resurse, cu siguranţă, pentru Fondul de solidaritate al Uniunii Europene’, a declarat Lewandowski jurnaliştilor de la Bruxelles, adăugând că în 2013 acest ajutor ‘nu este posibil.’

În plus, a precizat comisarul, UE nu va fi capabilă să onoreze în totalitate nici ajutorul solicitat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Siria. Recent, ONU afirmase că Siria, sfâşiată de un război sângeros, are nevoie de cel puţin 3 miliarde de euro. ‘Este un efort mare (pentru UE) şi, cu siguranţă, nu (va fi) suma la care ONU se aşteaptă’, a precizat Lewandowski.

Potrivit Der Spiegel, lipsa fondurilor este o consecinţă directă a blocajului bugetar care a afectat Uniunea Europeană în ultimele luni, în condiţiile în care blocul comunitar a încercat fără succes să cadă de acord asupra unui buget pentru perioada 2014-2020. Deşi dimensiunea Fondului de Solidaritate pentru 2013 nu a apărut explicit în discuţie, Comisia Europeană a solicitat statelor membre o finanţare suplimentară de 11,2 de miliarde de euro pentru a acoperi cheltuielile din acest an şi de anul trecut.

Statele membre s-au opus la această cifră, oferindu-se în schimb să furnizeze 7,3 miliarde de euro – însă doar în cazul în care Parlamentul European renunţă la poziţia sa dură din cadrul negocierilor bugetare în curs de desfăşurare. În acest context, liderii UE au convenit în luna februarie asupra unei buget mai redus pentru 2014-2020, cu mult sub suma de peste un trilion de euro solicitată iniţial de Comisie. Parlamentul European a respins însă compromisul în luna martie.

Potrivit Der Spiegel, Lewandowski a avansat miercuri posibilitatea ca statele membre afectate de inundaţii masive, printre care Germania, Austria, Republica Cehă şi Ungaria, să primească bani din Fondul de Solidaritate anul viitor, deşi comisarul părut clar nemulţumit de idee.

‘Cum le putem explica victimelor inundaţiilor..dar şi refugiaţilor sirieni că UE doreşte să-i ajute, dar că ajutorul nu va veni decât mai târziu, din cauza regulilor bugetare prea rigide?’, a întrebat nemulţumit comisarul.