UE vrea să interzică tehnologia de recunoaştere facială în zonele publice, vreme de cinci ani

Uniunea Europeană analizează interzicerea tehnologiei de recunoaştere facială în zone publice timp de până la cinci ani, informează Reuters. Uniunea Europeană doreşte în acest fel să prevină abuzurile. Planul Executivului UE este redactat într-un document de 18 pagini şi survine pe fondul discuţiilor la nivel global referitoare la sistemele care au la bază inteligenţa artificială şi care sunt utilizate pe scară largă de către agenţiile care aplică legea.

RomaniaTV.net
17 ian. 2020, 07:04
UE vrea să interzică tehnologia de recunoaştere facială în zonele publice, vreme de cinci ani

Potrivit Comisiei, este nevoie să fie introduse reguli stricte pentru întărirea reglementărilor actuale care protejează viaţa privată şi datele personale.

”Prin extinderea prevederilor actuale, viitorul cadru de reglementări ar putea merge mai departe şi să includă o interdicţie limitată în timp a utilizării tehnologiei de recunoaştere facială în spaţiile publice”, se arată documentul UE.

În timpul perioadei de interzicere, cuprinsă între trei şi cinci ani ”ar urma să fie identificată şi dezvoltată o metodologie solidă pentru evaluarea impactului acestei tehnologii şi a măsurilor de gestionare a riscurilor posibile”, potrivit UE.

 

Citeşte şi: Franţa, prima ţară din Europa care generalizează recunoaşterea facială. Serviciul e disponibil de luna viitoare

 

Ar urma să fie exceptate de  la interdicţie proiectele de securitate şi activităţile de cercetare şi de dezvoltare.

Documentul mai are în vedere şi impunerea de obligaţii dezvoltatorilor şi utilizatorilor de inteligenţă artificială. De asemenea, ţările vor trebui să numească autorităţi care să montorizeze respectarea noilor reguli.

Oficialii eropeni vor solicita opinii referitoare la acest document, înainte de a lua o decizie finală.

Comisarul pentru sectorul digital şi concurenţă Margrethe Vestager ar urma să prezinte propunerile luna viitoare.

La începutul acestei luni, guvernul Statelor Unite a anunţat reglementări pentru tehnologia de inteligenţă artificială pentru a preveni abuzurile autorităţilor şi a cerut Europei să evite abordările agresive.


loading...