Uite blocul, nu e blocul! Sute de români, victime ale unei țepe colosale de cinci milioane de euro

Sute de români din Cluj trec prin momente de coșmar după ce s-au trezit fără locuințele pe care le-au cumpărat. Aceștia au aflat cu stupoare că apartamentele pentru care au plătit zeci de mii de euro nu există. Polițiștii au intrat pe fir și spun că oamenii au căzut în plasa unor escroci profesioniști.

02 mai 2023, 11:25
Uite blocul, nu e blocul! Sute de români, victime ale unei țepe colosale de cinci milioane de euro
Uite blocul, nu e blocul! Sute de români, victime ale unei țepe colosale de cinci milioane de euro

Sute de români, victime ale unei țepe colosale de cinci milioane de euro. În aceste momente, polițiștii din Cluj au reținut trei indivizi care sunt acuzați de înșelăciune în formă continuată și inclusiv complicitate la înșelăciune.

Citește și Schimbare majoră: ce se întâmplă cu amenzile auto, în România. Premieră în istoria țării noastre

Sute de români, victime ale unei țepe colosale de cinci milioane de euro

Potrivit oamenilor legii, suspecții au folosit identități false și au vândut mai multor persoane apartamente într-un bloc fantomă. Unul dintre cei trei indivizi s-ar fi dat drept inginer, dar și șef de șantier pentru a le oferi cumpărătorilor credibilitate.

Astfel, aceștia au reușit să îi convingă pe mai mulți clujeni să le ofere în avans zeci de mii de euro pentru apartamentele în posesia cărora le promiteau că o să intre cât mai curând posibil.

În realitate, însă, nu există niciun bloc și nici nu va exista vreodată. Acum cei care credeau că au dat lovitura cumpărând un apartament la un preț mult mai mic decât cele de pe piață, regretă amarnic.

Peste 70 de păgubiți sunt în această situație. Aceștia sunt reprezentați de avocata Chiara Balaci Ioana Mihaela, care spune că majoritatea proprietarilor și-au investit ultimii bani în locuințele respective.

„Au văzut ofertele de vânzare la niște prețuri foarte mici. La acel moment o mare parte din proprietari și-au investit ultimele resurse financiare. Mulți din ei sunt veniți din alte localități și nu au unde locui. Constructorul a vândut un apartament chiar și de 2,3,4, chiar 5 ori”, a explicat avocata Chiara Balaci Ioana Mihaela.

În urma perchezițiilor făcute de oamenii legii în locuințele celor trei suspecți și într-un apartament pe care îl foloseau pe post de birou, au fost ridicate sume de bani, telefoane mobile, documente și inclusiv 7.000 de cartele telefonice.

Polițiștii spun că prejudiciul se ridică la aproape 2,2 milioane de euro. Însă, cazul este mult mai complex pentru că ancheta polițiștilor a scos la iveală și alte înșelăciuni comise de cei trei suspecți, iar acum, s-au adăugat și alți păgubiți, aproximativ 500, dauna totală ajungând  la circa cinci milioane de euro.

Acum, sutele de români păgubiți speră să își poată recupera măcar o parte din sumele pe care le-au investit în locuințele pe care, în cele din urmă, nu le-au mai primit.

„Faza a fost că am văzut eu că e ieftin. M-a tot dus cu vorba, mi-a dat ceva hârtii, ca să-mi închidă gura. Normal că îmi pare rău. Unii s-au trezit că le-a fost vândut un apartament înstrăinat deja, altor persoane”, a transmis una dintre victime.

Citește și Zile libere 2023. Nici nu despachetează bine românii după Ziua Muncii, că vine o minivacanţă de 5 zile