Ultima mutare a lui Lukaşenko. Belarus anunţă mobilizarea trupelor speciale

Dictatorul belorus Alexander Lukașenko a declarat în timpul unei întâlniri avute la Ministerul Apărării de la Minsk că un comandament separat va controla granița de sud a țării, și aici vorbim din câte se pare despre aproximativ 1.100 de kilometri.

27 mai 2022, 10:13
Ultima mutare a lui Lukaşenko. Belarus anunţă mobilizarea trupelor speciale

Alexandr Lukaşenko a spus că Belarus are nevoie de o altă comandă operațională, alături de cele deja stabilite în vestul și nord-vestul țării, deoarece țara, susține el, este amenințată de trupele NATO staționate în Polonia, Lituania și Letonia.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, miercuri, că are informații despre exerciții militare neobișnuite în Belarus, la granița cu Ucraina, la sfârșitul acestei luni.

„Sunt planificate exerciții militare, în cadrul cărora vor fi folosite mai multe arme și echipamente pe terenurile de antrenament din cinci regiuni din Belarus.

Generalul rus poreclit „Măcelarul Ceceniei”, ipoteză înfricoşătoare: „Demilitarizarea Ucrainei ar putea dura 5-10 ani”

La sfârșitul lunii mai, se vor desfășura acțiuni practice ale unităților forțelor armate ale Republicii Belarus pe terenurile de antrenament din regiunile Brest, Vitebsk, Grodno, Minsk și Mogilev. Potrivit informațiilor disponibile până acum, planul acestor măsuri prevede scoaterea din depozit a armelor și echipamentelor militare și realizarea de marșuri”, a anunțat Statul Major ucrainean in informarea zilnică.

Război în Ucraina: Mai mulţi luptători ai Mariupol s-ar ascunde încă în Azovstal

Rușii continuă să domine secțiunea frontierei ruso-ucrainene din regiunile Briansk și Kursk, iar pentru a preveni transferul trupelor ucrainene în alte direcții, rușii bombardează civili și infrastructura militară în zonele de frontieră.

În același timp, armata rusă suferă mari pierderi în rândul soldaților dar și de echipament militar.

„Se primesc în mod regulat informații despre concentrarea unui număr semnificativ de militari răniți din armata Federației Ruse în unități medicale de lângă granița cu Ucraina”, a mai anunțat Statul Major al Armatei ucrainene, potrivit Unian.net.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko i-a îndemnat, luni, pe membrii alianţei militare regionale Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care grupează şase foste republici sovietice în frunte cu Rusia, să rămână ”uniţi” şi a acuzat Occidentul că speră să prelungească conflictul din Ucraina cu scopul de ”a slăbi Moscova cât mai mult posibil”, relatează Reuters.