ULTIMĂ ORĂ: Aderarea României în Spațiul Schengen se amână! Surse: Nu va exista niciun vot în Consiliul JAI din 5 decembrie

Aderarea României la Spațiul Schengen se amână. Surse politice afirmă că în Consiliul JAI din 5 decembrie nu se va acorda niciun vot în ceea ce privește aderarea României și a Bulgariei în spațiul de liberă circulație.

28 nov. 2023, 14:18
ULTIMĂ ORĂ: Aderarea României în Spațiul Schengen se amână! Surse: Nu va exista niciun vot în Consiliul JAI din 5 decembrie
ULTIMĂ ORĂ: Aderarea României în Spațiul Schengen se amână! Surse: Nu va exista niciun vot în Consiliul JAI din 5 decembrie

Aderarea României în Spațiul Schengen se amână! Potrivit acelorași surse politice, votul cu privire la intrarea Românei în Schengen nu va fi dat în Consiliul Jai din decembrie pentru că aderarea țării noastre în spațiul de liberă circulație nu a fost pusă pe ordinea de zi a ședinței.

Citește și Preşedintele Austriei susţine aderarea României şi Bulgariei la Schengen: „Zeci de mii de femei din România lucrează în ţara noastră, având grijă de persoane în vârstă şi bolnavi”

Aderarea României în Spațiul Schengen se amână!

”Raportul pe care l-am inițiat și coordonat în Parlamentul European, care are ca obiect procedurile legislative speciale la nivel european, și care cuprinde elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen, a fost aprobat, cu o largă majoritate, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din legislativul european.

Raportul prevede condiționarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale și include mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazează pe tratatele europene.

În cadrul raportului se subliniază faptul că blocarea deciziilor europene la nivelul Consiliului UE pe rațiuni pur politice este regretabilă și cere Comisiei Europene revizuirea Acordului interinstituțional pentru o mai bună legiferare în vederea restabilirii echilibrului instituțional și cooperării loiale în cazul procedurilor legislative speciale, acordând o atenție sporită justificărilor legale ale veto-ului din Consiliu și posibilității invalidării acestuia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Prin acest raport, Parlamentul European pune presiune asupra Austriei și Olandei în perspectiva Consiliului de Justiție și Afaceri Interne de la începutul lunii decembrie.

Solicitând justificarea din punct de vedere legal pentru veto-urile aplicate, raportată la tratatele și valorile europene, dar și la drepturile cetățenești, legislativul european arată că nu mai tolerează blocarea procesului legislativ prin politizarea deciziilor din Consiliu.

Totodată, mecanismul de răspuns al Parlamentului European prevede atacarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a deciziilor care contravin normelor europene putând să conducă inclusiv la anularea votului, măsură aplicabilă și în cazul unui eventual nou veto politic cu privire la aderarea țării noastre la zona de liberă circulație.

Rezultatul obținut în Comisia pentru Afaceri Constituționale arată sprijinul de care beneficiază România în procesul de aderarea la spațiul Schengen și transmite un mesaj puternic către liderii statelor membre privind necesitatea unui vot pozitiv pentru țara noastră.
Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European a aprobat raportul cu 14 voturi pentru din 16 eurodeputați prezenți. Voturile împotrivă au aparținut unui eurodeputat PPE și unui eurodeputat anti-european”, a transmis europarlamentarul Victor Negrescu.

Citește și Deblocarea drumului către Schengen. Aderarea României, subiect de discuţie la Consiliul JAI din decembrie