Ultimul raport al Pentagonului arată cât de aproape este Al Treilea Război Mondial

Pentagonul a întocmit raportul anual privind forța militară chineză la începutul lunii noiembrie, iar mai multe idei cuprinse în acesta sunt considerate mai mult decât îngrijorătoare de presa internaţională.

07 dec. 2021, 09:37
Ultimul raport al Pentagonului arată cât de aproape este Al Treilea Război Mondial

Raportul Pentagonului spune, printre altele, că regimul din China ar putea avea până în 2030 peste 1.000 de focoase nucleare, de trei ori mai multe decât în ​​prezent și suficiente pentru a reprezenta o amenințare substanțială pentru SUA.

O altă idee din raport este aceea că regimul din China ar fi pregătit să desfășoare un război „inteligent” până în 2027, fără să precizeze exact ce ar presupune un astfel de conflict, care duce cu gândul la Războiul Rece, scrie Capital.

Oficialii militari americani presupun că un război asupra Taiwanului ar putea izbucni în momentul în care China va putea duce un astfel de război.

Citeşte şi: Noi imagini de la protestele din Belgia. Capitala Europei a fost teatru de război cu poliţia VIDEO

Aspectul naval al echilibrului militar dintre cele două puteri globale este considerat unul critic, deoarece orice conflict SUA-China poate izbucni fie în Marea Chinei de Sud, fie în apele din jurul Taiwanului. Analiștii de la Washington subliniază constant superioritatea PLA în privința numărului mare de „platforme” navale de luptă.

Dacă este așa cum spune Pentagonul, atunci, până în 2027, China va fi capabilă să angajeze Marina americană în mările din jurul Taiwanului și, eventual, să o învingă. Acest lucru, la rândul său, i-ar permite Beijingului să-i agreseze pe taiwanezi fără teama de intervenția Washingtonului.

Luând în calcul percepția actuală a Pentagonului, scenariul este unul sumbru. Se presupune că Taiwanul își va continua cursul actual și că dorința Beijingului de a prelua insula prin orice mijloace se va intensifica. De asemenea, ar trebui să presupunem că înclinația factorilor de decizie de la Washington de a sprijini un Taiwan din ce în ce mai independent în fața acțiunii militare chineze va spori, pe măsură ce relațiile cu Beijingul se vor răci și mai mult.

Din această perspectivă, tot ce îi împiedică pe liderii Chinei să folosească forța pentru a pune mâna pe Taiwan chiar acum este preocuparea lor privind inferioritatea PLA în războiul ”inteligent”. Odată ce acest lucru va fi depășit, în 2027, după socoteala Pentagonului, nimic nu va sta în calea unei invazii chineze sau, eventual, în declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial.

Citeşte şi: SUA au anunţat că nu vor avea o ripostă militară directă, dacă Rusia atacă Ucraina. Cum va reacţiona Casa Albă în cazul unui război în estul României