Umbra lui Mazăre la Constanţa. Cum au rămas firmele de casă ale fostului edil stăpâne pe banii publici în mandatul lui Făgădău

Nimic nu se pierde, totul se transformă. Zicala merge de minune la Constanbţa, unde firmele de casă ale lui Radu Mazăre au schimbat doar stăpânul, primarul Decebal Făgădău, profiturile din bani publici fiind uriaşe. PSnews.ro a realizat un studiu de caz.

RomaniaTV.net
11 aug. 2020, 13:42
Umbra lui Mazăre la Constanţa. Cum au rămas firmele de casă ale fostului edil stăpâne pe banii publici în mandatul lui Făgădău

În cei peste cinci ani la Primăria Constanța ca primar interimar și apoi ca primar ales, Decebal Făgădău a încercat să convingă că acționează independent de interesele fostului edil. Realitatea este că afacerile începute pe timpul lui Radu Mazăre sunt protejate în continuare de Făgădău. Iată un studiu de caz.

Făgădău a instituit un sistem de plată a parcării exclusiv prin SMS, ca în Occident. Numai că locuitorii municipiului nu au nivelul de trai al occidentalilor, așa că Tribunalul Constanța a anulat, pe 25 martie 2020, regulamentul primăriei, motivând că plata prin SMS presupune „în mod obligatoriu deţinerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcările în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin SMS”. După decizia judecătorilor a urmat un vid, timp în care Primăria nu a mai încasat nimic. De dragul imaginii electorale și acuzat că pierde bani, în iulie Făgădău păpușează CL-ul să voteze vechiul regulament cu un …amendament – posibilitatea de a plăti parcarea cu cardul.

Vergil Chiţac, atac dur la adresa lui Decebal Făgădău, primarul din Constanţa. „Continuă să vândă oraşul bucată cu bucată”

Acuzat că Primăria pe care o conduce ar fi de vină pentru problema neplății parcărilor, Decebal Făgădău aruncă pisica – de vină este Confort Urban, compania responsabilă cu colectarea sumelor pentru serviciul de parcare, o regie în subordinea Primăriei. Mai mult, regia este alimentată cu bani publici pentru asfaltări, re-asfaltări, marcaje și borduri. Ca mai toate firmele abonate la fonduri publice, pentru tot ce face cere preț dublu.

„Tăticul” afacerilor pe bani publici a fost Farcaș Viorel Cristinel, fost director al Confort Urban din 2011 până în 2016, adică în perioada de glorie a încarceratului Radu Mazăre. În 2016 i s-a înfundat – Farcaș a intrat în vizorul DNA pentru atribuirea fără licitație publică a două contracte. Procurorii au calculat prejudiciul adus regiei în mandatul său la aproape 18 milioane de lei.

Dat fiind că nu mai putea defila cu Farcaș, Făgădău i-a adus în prim plan pe soții Picoiu, prin cele două firme pe care le dețineau, cei doi moșteniseră încă din perioada Mazăre (și cu Făgădău viceprimar) o mare parte din afacerea cu parcări și borduri. Pe scurt, în 2013, cinci parcări publice din zone foarte aglomerate ale stațiunii Mamaia au trecut din administrarea societății Confort Urban în administrarea unei societăți cvasinecunoscute la acel moment – Pico Rent SRL, aparținând soților Valentin și Cristiana Picoiu. Legătura dintre familia Picoiu și Cristinel Farcaș a fost devoalată involuntar chiar de personajele principale – în presa constănțeană au apărut poze postate pe Facebook din care reieșea că Cristiana Picoiu era prietenă foarte bună cu soția lui Farcaș.

Mai multe detalii, pe psnews.ro