Un avocat al lui Julian Assange promite o „mare surpriză” în cazul presupuselor violuri din Suedia

Un avocat al lui Julian Assange a promis joi o "mare surpriză" în cazul presupuselor violuri comise în Suedia pentru care este urmărit fondatorul WikiLeaks, refugiat la în sediul Amabasadei Ecuadorului din Londra pentru ca să evite extrădarea la Stockholm.

RomaniaTV.net
23 aug. 2012, 20:44
Un avocat al lui Julian Assange promite o „mare surpriză” în cazul presupuselor violuri din Suedia

Fostul judecător spaniol Baltasar Garzon, care a discutat timp de mai multe ore cu clientul său duminică, afirmă că apărarea a solicitat deplasarea la Londra a unui procuror suedez pentru a-l audia.

„Cred că va fi o opţiune foarte bună” pentru fostul hacker, a declarat judecătorul Garzon în cadrul unei conferinţe de presă la Brisbane, în estul Australiei.

Apărarea, a adăugat el, este în posesia unor elemente cruciale cu privire la aceste acuzaţii. Aceste elemente vor constitui „o mare surpriză” atunci când vor fi făcute publice, în opinia sa. „Nu le putem divulga acum, dar am cerut ca Parchetul (suedez) să îi ia o depoziţie lui Assange”, a precizat Garzon, citat de Sydney Morning Herald.

Fermi şi constanţi în poziţia lor, magistraţii suedezi refuză să se deplaseze la Londra, afirmând că Julian Assange ar trebui să vină să ofere versiunea sa asupra faptelor în Suedia. „Nu este nimic nou. Îl aşteptăm în continuare pe Assange”, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Parchetului, Helena Ekstrand, contactată de AFP.

Julian Assange este vizat de un mandat de arestare emis de Suedia, care îl acuză de viol şi agresiune sexuală împotriva a două cetăţene suedeze, în vârstă de treizeci de ani, în timpul unei călătorii în regiunea Stockholm, în august 2010.

Potrivit presei suedeze, una dintre presupusele victime este o susţinătoare WikiLeaks care îl găzduia pe Assange în timpul călătoriei sale în Suedia, iar cealaltă este o admiratoare.

JAssange este blocat în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra de două luni. Quito i-a acordat pe 16 august azil politic, dar Londra refuză să îl lase pe australian să părăsească Marea Britanie în libertate.

Assange şi avocaţii săi afirmă că, în cazul în care va fi extrădat în Suedia, va fi trimis în Statele Unite unde riscă, în opinia sa, pedeapsa cu moartea pentru spionaj, după ce site-ul său, WikiLeaks, a publicat în 2010 peste 250.000 de telegrame diplomatice americane.
 


loading...
Partenerii noștri