Un banal condiment este de zeci de ori mai eficient decât multe medicamente. Care este planta minune

Curcuma (sau curcumina) este un condiment de culoare galben stralucitor, obtinut dintr-o planta tropicala numita "curcuma Longa" sau turmeric, ce face parte din familia ghimbirului. Condimentul este folosit foarte mult in India si Indonezia, fiind considerat a fi unul sacru. Se spune ca fiecare indian consuma 2 grame de turmeric in fiecare zi. Recent, curcuma a devenit foarte populara si in Occident.
Iulian Tudor
19 sept. 2015, 09:21
Un banal condiment este de zeci de ori mai eficient decât multe medicamente. Care este planta minune

Studiile au aratat ca turmericul are cel mai puternic efect anti-inflamator din lumea plantelor, scrie almeea.ro. Curcumina (ingredientul principal din turmeric) inhiba activitatea enzimei COX-2 (ciclooxigenaza), care este responsabila pentru crearea de molecule care pot produce inflamarea.

Citeşte şi Cele mai puternice 10 alimente din lume în distrugerea celulelor canceroase

Dar, inflamatia vine in acelasi ambalaj cu un numar mare de boli, pornind de la starile inflamatorii ale pielii (psoriazis, dermatita), inflamatia articulatiilor, boli autoimune (alergii, artrita reumatoida, psoriazis, colagen) sau pana la deteriorarea mucoasei tractului gastro-intestinal, ce poate provoca ulcere, polipi si carcinoame.

Efectul curcumei este foarte eficace, avand in vedere ca in cele mai recente rezultate s-a dovedit ca ea constituie un substitut bun pentru agenti anti-inflamatori sintetici (corticosteroizi), acestia din urma producand efecte adverse grave si permanente.

Turmericul este una dintre plantele cele mai bine cercetate astazi, proprietatile sale medicinale facand obiectul a mai mult de 5.600 de cercetari biomedicale. Din acest punct de vedere, avand in vedere numarul si densitatea de studii efectuate pe acest condiment important, nu este surprinzator faptul ca un numar tot mai mare de studii au constatat ca aceasta curcuma este mai utila decat o varietate de medicamente conventionale:

– Lipitor / Atorvastatina (medicament impotriva colesterolului): un studiu din 2008, publicat in revista „R & D” a aratat ca un preparat standardizat de curcuminoizi din turmeric e mai eficace decat Lipitor, care are rolul de a reduce colesterolul si trigliceridele din sange.

– Corticosteroizi (medicamente cu steroizi): Un studiu publicat in 1999 in revista „Phytotherapy Research” au aratat ca polifenolul primar in turmeric, pigmentul cunoscut sub numele de curcumina, a avut un impact mai bun decat steroizii in gestionarea unei boli inflamatorii ale ochilor.

– Prozac si Imipramina (antidepresiv): Un studiu publicat in 2011 in revista „Acta Pharmaceutica Polonie” a aratat ca aceasta curcuma a lucrat mai bine in comparatie cu cele 2 medicamente (Prozac si Imipramina) in reducerea comportamentului depresiv la animale.

Citeşte şi Leacul pentru cancer ar putea veni de la una dintre cele mai periculoase insecte

– Aspirina (luata pentru subtierea sangelui): Studiile publicate in 1986 in revista „Arzneimittelforschung” au constatat ca aceeasi substanta, curcuma, are un efect anti-plachetare mai bun decat Aspirina, ceea ce inseamna ca poate fi folosit la pacientii predispusi la tromboze vasculare.

– Medicamente anti-inflamatorii: Un studiu publicat in 2004 in revista „Oncogene” a constatat ca aceasta substanta, curcuma, a fost mai eficace decat Aspirina, Ibuprofen, Sulindac, Fenilbutazona, Naproxen, Indometacin, Diclofenac, Dexametazona, Celecoxib si Tamoxifen, in tratarea inflamatiilor.

– Oxaliplatin (medicament chimioterapeutic): In 2007, „International Cancer Journal” a aratat ca substanta din turmeric (curcuma) ar putea fi comparata cu oxaliplatina, un medicament impotriva celulelor canceroase colorectale.

– Metformin (medicament impotriva diabetului zaharat): Revista „Biochemical and Biophysical Journal” a publicat in 2009 un studiu care a examinat modul in care curcuma poate fi valoroasa in tratamentul diabetului zaharat. Cercetatorii au descoperit ca aceasta activeaza AMPK (care creste absorbtia glucozei) si suprima expresia genelor gluconeogenice (care suprima formarea de glucoza in ficat) din celule.

Interesant e faptul ca cercetatorii au descoperit ca aceasta curcuma este de la 500 de ori pana la 100.000 de ori mai puternica decat Metformina, in activarea AMPK-ului.

De asemenea, numai putin de 54 de studii au constatat ca aceasta curcuma poate provoca moartea celulelor canceroase sau poate diminua celulele canceroase rezistente cu tratamentul conventional.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Lidl aduce la raft de sâmbătă, 17 mai 2025, produsele aflate la mare căutare în aceste zile. Se vor vinde pe bandă rulantă, au prețuri avantajoase
Capital.ro
Călin Georgescu a acceptat. Decizia lui George Simion, fix înainte de alegeri: Așa cum îmi cereți!
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Irinel Columbeanu nu mai are bani nici de azil. Datoriile cresc
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Ploi torențiale, furtuni și ninsori în acest weekend, în România. Ce județe sunt vizate
Cancan.ro
Surpriză la urnele de votare din diaspora! De unde aleg să pună ștampila cei mai mulți români, până la ora asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în România. S-a stins unul dintre cei mai iubiți medici. A fost un adevărat simbol: Rămâne în amintirea noastră...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Răsturnare în sondaje! Nicușor Dan „a trecut pe primul loc în țară”, anunță directorului INSCOP: În ultimele 10 zile a crescut constant, iar George Simion a scăzut constant
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație