Un coif roman din secolul al II-lea, expus în premieră la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Un coif (galea) din secolul al II-lea p.Chr., descoperit întâmplător la Vinerea, lângă Cugir, un artefact ce constituie o raritate, a fost expus marți, în premieră la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia, în colecția căruia a intrat de curând alături de alte piese de armament și echipament militar de origine romană.
Romania TV
04 apr. 2017, 11:04
Un coif roman din secolul al II-lea, expus în premieră la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

”Este o piesă romană deosebită, prezentată în premieră”, a afirmat, la vernisajul mini-expoziției, directorul general al MNU, Gabriel Rustoiu.

În context, Mariana Egri, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, a susținut că este una din cele mai importante piese de echipament militar descoperite în ultimii 50 de ani pe teritoriul fostei Dacii.

Coiful a fost descoperit în punctul Pochia, de pe teritoriul satului Vinerea, împreună cu o serie de alte piese de armament și echipament militar de origine romană. Întregul grup de artefacte a intrat în colecțiile MNU, acestea fiind inițial supuse unui îndelungat și complex proces de restaurare.

„Piesa este aproape completă. Lipsește doar obrăzarul drept, precum și o mare parte din ornamentele din alamă. Coiful a fost confecționat din tablă de fier, fiecare piesă componentă fiind realizată separat, prin decupare și apoi prin forjare la cald. Ornamentele din tablă de alamă au fost fixate cu ajutorul unor nituri sau prin ștanțare direct pe tablă”, a spus Mariana Egri, potrivit Agerpres.

Coiful constă dintr-o calotă semisferică, cu decupaje laterale pentru urechi, care a fost întărită cu două bare din fier aplatizate, încrucișate și fixate la capete cu ajutorul unor nituri. O apărătoare frontală de forma unei benzi semilunare a fost fixată cu nituri perpendicular pe partea din față a calotei, scopul său fiind de a apăra purtătorul de loviturile transversale la față, a explicat Mariana Egri.

Deasupra apărătoarei, calota a fost decorată cu o pereche de ochi alungiți, foarte stilizați, o moștenire de tradiție celtică. În partea din spate a calotei se află apărătoarea de ceafă de formă relativ semilunară, decorată cu o linie vălurită.

„Este unul din elementele care permite cercetătorilor să dateze acest tip de coifuri, această variantă evoluează în cursul unui secol în ceea ce privește elementele de protecție”, a menționat Egri.

La coiful în cauză s-a păstrat doar obrăzarul stâng, atașat de marginea calotei cu ajutorul unei balamale. Obrăzarul are doi lobi laterali asimetrici și o bordură marcată printr-o nervură.

„Pe fiecare obrăzar au fost trei butoni, pe cel stâng s-a păstrat doar unul. La origine au fost decorați cu pastă de sticlă de culoare roșie. Sunt foarte puține coifuri descoperite cu acest ornamente emailate în întreaga Europă. Există doar trei sau patru exemplare cu decorul de email roșu intact”, a precizat Mariana Egri.

Niturile, orificiile și resturile de tablă din alamă indică locația inițială a unor elemente funcționale sau decorative care s-au pierdut — benzile de protecție a urechilor, bordurile decorative ale obrăzarelor și calotei, rozetele și butonii decorativi de pe obrăzare și lateralele calotei.

Coiful prezintă o perforație, în apropierea încrucișării barelor de întărire. Mariana Egri nu crede că această perforație a fost produsă de un falx, sabia curbă a dacilor, ci mai degrabă de o unealtă romană.

Din punct de vedere tipologic, coiful aparține tipului Weisenau, varianta Hebron. Primele variante de coifuri Weisenau au apărut la sfârșitul perioadei romane republicane, ca un hibrid tehnologic și funcțional care a combinat diferite elemente ale coifurilor de tip Agen, Port și Novo mesto din Peninsula Italică și, respectiv, lumea celtică, potrivit istoricului clujean.

Varianta de la Vinerea a intrat în uzul armatei romane în perioada flaviană și a continuat să fie folosit, cu mici modificări, până în prima jumătate a secolului II p.Chr.

O modificare importantă, care apare și la acest coif, este întărirea calotei cu două bare din fier încrucișate. Această modificare se pare că a apărut în urma conflictelor militare dintre daci și romani de la sfârșitul secolului I — începutul secolului II p.Chr., ca o modalitate suplimentară de apărare împotriva sabiei curbe a dacilor, a menționat Mariana Egri.

„Cum au ajuns aceste piese la Vinerea? Dată fiind datarea pusă pentru acest coif, este clar că ele pot fi legate de activitatea militară romană în Dacia din timpul sau imediat după războaiele dacice. Numărul pieselor descoperite la Vinerea nu este extraordinar de mare, deci nu putem să spunem că acestea sunt rezultatul unei bătălii de amploare. Numărul pieselor ridică mai degrabă o ambuscadă. Foarte probabil că a fost vorba de un grup mai mare sau mai mic de soldați, care au picat rău, au ajuns unde nu trebuie”, a spus Mariana Egri.

Ea a conchis că se poate presupune că acest coif este parte a unui echipament de legionar.

„Exponatul lunii aprilie” este un eveniment organizat de Consiliul Județean, Universitatea Babeș-Boyai Cluj Napoca, Direcția Județeană pentru Cultură și MNU Alba Iulia.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Nouă obligație pentru gunoi. Regulă impusă prin lege în România din 1 iunie. Cât va costa
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment despre mașinile second-hand din România. Toți șoferii trebuie să contacteze RAR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea