Un convoi de 20 de camioane cu materiale sanitare va fi trimis azi Republica Moldova. Ludovic Orban: „Este un gest firesc”

Un convoi de 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite de România Republicii Moldova pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19 va pleca miercuri dimineaţa din Piaţa Victoriei, în prezenţa premierului Ludovic Orban.

06 mai 2020, 08:26
Un convoi de 20 de camioane cu materiale sanitare va fi trimis azi Republica Moldova. Ludovic Orban: „Este un gest firesc”

Principalele declaraţii făcute de premierul Ludovic Orban
  • Pe 6 mai 1990, în urmă cu 30 de ani, a avut loc trecerea Prutului – Podul de Flori, o manifestaţie la care au participat peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului. A fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate, simbolul unei legături puternice.
  • Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment simbolic, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova pentru a putea să îi ajutăm pe fraţii noştri de peste Prut într-o situaţie dificilă.
  • Am decis să alocăm din Fondul de Rezervă o sumă de 16,5 milioane de lei pentru a putea oferi acest ajutor important de echipamente, materiale absolut necesare pentru cetăţenii Republicii Moldova în lupta împotriva epidemiei de COVID-19.
  • Guvernul României donează către cetăţenii din România 500.000 de măşti FFP2 care sunt necesare către spitalele din Republica Moldova. Donăm 25.000 de combinezoane, 200.000 de măşti, medidcamente: 1.200 de flacoane de Plaquenil şi 1.600 de flacoane de Caletra care pot să asigure tratamentul pentru un număr de cetăţeni din Basarabia care sunt infectaţi cu COVID.
  • De asemenea, sunt 25.000 de litri de biocide, peste 45.000 de flacoane de spirt, viziere, ochelari, lucruri care sunt necesare pentru a asigura protecţia personalului sanitar. 
  • Acest gest de umanitate vine după gestul făcut săptămana trecută. Peste 50 de cadre medicale se găsesc în spitalele din Chişinău, Bălţi şi Cahul.
  • Deplasarea acestor materiale şi echipamente se va face în cursul zilei de astăzi. Cele 20 de camioane aparţinând ISU şi Armatei vor ajunge la Iaşi. Mâine, probabil la 9:30, camioanele vor trece Prutul.
  • Această donaţie va fi însoţită de domnul minsitru Vela, de domnul ministru Nelu Tătaru şi de şeful Departamentului pentru relaţia cu Moldova.
  • Este un gest firesc pe care-l facem şi sper să nu încerce unii să-l exploateze politic. Este făcut pentru fraţii noştri de peste Prut.
  • Despre relaxarea măsurilor. În anumite spaţii de tip mall sunt magazine care au intrări exterioare. E normal ca pentru aceste magazine cu intrări exterioare ca ele să fie deschise. Vor fi deschise în mall-uri farmaciile, magazinele care desfac produse alimentare, spălătoriile. Au fost accesibile şi în perioada stării de urgenţă.
  • În interiorul localităţii va exista libertate deplină de circulaţie. Încă nu am finalizat cadrul de reglementare aferent deplasărilor în afara localităţii.
  • Vor fi permise deplasările şi în afara localităţii, dar pentru o categorie de motive pe care noi le considerăm întemeiate. În momentul în care le vom hotărî, le vom prezenta public. 
  • Despre posibile concedieri din CNAIR. În fiecare companie, managementul comapniei trebuie să asigure eficienţa, atingerea obiectivelor. Este la latitudinea fiecărei companii să-şi gestioneze structura de personal.
  • Preşedintele României a anunţat că după starea de urgenţă se va institui starea de alertă în cadrul situaţiei de urgenţă. Această starea de alertă ne permite să luăm decizii care au ca scop apărarea cetăţenilor de riscul de infectare. Sunt convins că cetăţenii înţeleg necesitatea aceastor măsuri care trebuie continuate şi după data de 15 mai.
  • Despre vânătoare. Preşedintele a anunţat anumite categorii de activităţi. Sunt două motive întemeiate pentru reluarea vănătorii: răspândirea pestei porcine africane şi protejarea culturilor agricole.
  • Continuăm analiza. În principal vom discuta despre setul de măsuri aferente fiecărei restricţii. Asociat fiecărei resticţii ce urmează să fie ridicate, se vor stabili prin intermediul INSP nişte reguli care vor trebuie respecte de angajaţi, de angajatori. Acestea sunt menite pentru a reduce la maximum riscul epidemiologic.
  • Despre alocarea de fonduri pentru cumpărarea de tablete. Deja preşedintele României şi-a exprimat clar solicitarea către noi, către Guvern, să găsim soluţii pentru a asigura accesul tututor copiilor prin achiziţionarea de tablete care să fie conectate la Internet şi care să permită fiecărui elev să poată accesa cursurile online. Căutăm soluţii împreună cu Ministerul Educaţiei pentru a demara procedura şi a găsi resursele.
  • Despre redeschiderea HORECA. Atât cu ca premier, cât şi colegii mei am fost într-o permanentă consultare cu mediul de afaceri. Săptămâna viitoate, am hotărât cu ministrul Violeta Alexandru să convocăm Consiliul tripartit. Astăzi voi asculta punctele de vedere ale reprezentanţilor HORECA.
  • În analiza de risc epidemiologic, restaurantele cu spaţii închise prezintă risc epidemiolog.
  • Despre redeschiderea parcurilor. Guvernul, ministrul de Interne, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă nu au interzis niciodată accesul oamenilor în parci. Deciziile de închidere a parcurilor au fost luate de comitete pentru Situaţii de Urgenţă la nivel local. Prima autoritatea locală a fost Primăria Sectorului 2 apoi a decis Primăria Capitalei.

Potrivit unei informări a Guvernului, convoiul format din 20 de camioane se va deplasa din rondul din Piaţa Victoriei în direcţia DN1, pe Bulevardul Aviatorilor.

Alături de premier, la eveniment urmează să mai ia parte ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Dan-Paul Iamandi.

Citeşte şi Măsurile de relaxare după 15 mai, discutate de liberali în BPN: Liber la pescuit, la vânătoare. E o veste care va stârni simpatie

Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus.

În şedinţa de guvern de astăzi a fost adoptată o hotărâre de guvern, aşa cum Guvernul Orban a promis, pentru ajutor umanitar pentru Republica Moldova, pentru fraţii noştri din Basarabia, pentru a face faţă crizei răspândirii infecţiilor cu coronavirus în ţara vecină, respectiv un ajutor umanitar în valoare de 16,5 milioane de lei, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus„, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, joia trecută, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.