Un deputat PNL propune legiferarea conceptului de „familie numeroasă”. Beneficiile acordate de stat familiilor cu peste trei copii

Deputatul PNL Matei Dobrovie a iniţiat un proiect legislativ de recunoaştere socială a familiilor numeroase şi de definire a acestora în legislaţie, după modelul altor state europene precum Franţa, Spania şi Belgia. Iniţiativa prevede acordarea de beneficii şi facilităţi în baza unui card public din partea administraţiei publice şi din partea partenerilor privaţi, precum tichete de reducere pentru cumpărarea maşinilor de familie cu mai mult de cinci locuri, reduceri sau gratuităţi la medicamente şi la articole pentru copii.

RomaniaTV.net
01 iun. 2020, 09:32
Un deputat PNL propune legiferarea conceptului de „familie numeroasă”. Beneficiile acordate de stat familiilor cu peste trei copii

Proiectul legislativ propune măsuri de sprijin pentru cele mai vulnerabile familii în contextul pandemiei de coronavirus.

„În prezent, criza economică provocată de pandemia de Covid-19 afectează cel mai puternic familiile vulnerabile, adică cele cu mulţi copii şi cele monoparentale, dat fiind că veniturile acestora se reduc considerabil, în timp ce cheltuielile legate de necesităţile de hrană, educaţie şi sănătate cresc. Instituirea unor măsuri de sprijin pentru familiile numeroase reprezintă nu doar un ajutor pe termen scurt, ci o investiţie strategică, pe termen lung, a statului român în redresarea demografică şi în viitoarele generaţii de forţă de muncă. Pentru prima oară definim în legislaţia românească familiile numeroase şi introducem măsuri de susţinere a acestora printr-un card public”, a declarat deputatul PNL Matei Dobrovie.

Drama unei familii cu cinci copii care locuieşte într-un grajd. „Am avut noroc cu iarna asta, a fost mai blândă” FOTO

Parlamentarul liberal susţine că în procesul de recunoaştere socială a familiilor numeroase şi de instituire a unor măsuri de sprijinire a acestora se pot implica atât instituţiile publice, pornind de la nivelul instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi până la nivelul municipalităţilor şi a administraţiei publice locale, cât şi partenerii privaţi interesaţi (companii, ONG-uri).

„Principalele elemente de noutate cu care vine această propunere legislativă sunt: Definirea pentru prima dată în România a conceptului de familie numeroasă, recunoaşterea oficială a acestora prin Certificatul pentru familiile numeroase, acordarea de carduri publice şi de carduri private de beneficii, introducerea de condiţii de eligibilitate pentru beneficiari, prevederi speciale pentru familiile monoparentale, în caz de divorţ, adopţie sau tutelă, stabilirea unui regim sancţionator în caz de nerespectare a obligaţiilor;

Posibilitatea acordării de beneficii şi facilităţi membrilor familiilor numeroase în baza unui card public din partea administraţiei publice locale precum: burse, premii şi reduceri de taxe în domeniul educaţiei şi sănătăţii, vouchere pentru acoperirea cheltuielilor pentru copiii nou-născuţi sau oferirea propriu-zisă de scutece, trusou, pamperşi, lapte praf, cărucior, alocarea de fonduri pentru achiziţia de cărţi şi alte materiale didactice, reduceri la activităţi şi servicii culturale, sportive şi de agrement, abonamente gratuite pentru parcări publice şi rezidenţiale”, spune deputatul PNL.

Ce beneficii ar putea primi familiile numeroase

O altă noutate este posibilitatea acordării de beneficii şi facilităţi membrilor familiilor numeroase din partea partenerilor privaţi, în baza unui card privat de tipul:

  • tichete de reducere pentru achiziţionarea maşinilor de familie care au mai mult de 5 locuri (family cars),
  • reduceri sau gratuităţi la medicamente şi produse farmaceutice ori la articole pentru copii;
  • reduceri sau gratuităţi la tratamente medicale, proteze auditive, ortopedice, tratamente oftalmologice, stomatologice sau logopedie;
  • reduceri la achiziţionarea de locuinţe pentru familiile numeroase sau la chiriile aferente locuinţelor;
  • oferirea de programe speciale de creditare pentru familiile numeroase;
  • alte bunuri şi servicii oferite gratuit sau cu reducere de către partenerii privaţi, în funcţie de domeniul lor de activitate.

Condiţii pentru primirea sprijinului

Proiectul legislativ mai propune introducerea de condiţii obligatorii pentru a beneficia de aceste facilităţi: cel puţin unul dintre părinţi trebuie să aibă un loc de muncă, să se ocupe de îngrijirea şi supravegherea celor minimum trei copii şi să aibă capacitate de exerciţiu deplină; introducerea condiţiei vârstei de maxim de 18, sau de cel mult 21 de ani în cazul continuării studiilor, a celor minim trei copii care fac parte din familia numeroasă, precum şi condiţia şcolarizării obligatorii a copiilor, cu restricţii clare privind numărul de absenţe permis.

Această măsură previne abandonul şcolar de către copiii din familiile numeroase din cauza cheltuielilor mari.

Sectorul din România care angajează URGENT 10.000 de persoane. Florin Cîţu: Încercăm să îi ţinem în ţară pe românii care au venit


loading...