Un deputat propune taxarea firmelor mari pentru a da burse de merit elevilor

Deputat Bogdan Diaconu, preşedintele Partidului România Unită, propune ca orice companie a cărei cifră de afaceri anuală depășește echivalentul în lei a 10 milioane de euro să plătească la încheierea anului fiscal, o taxa de responsabilitate socială care este echivalentul a 0,5 la sută din cifra de afaceri. Banii colectaţi ar urma să fie folosiţi pentru plata lunară de burse școlare de merit pentru elev.

RomaniaTV.net
23 iun. 2015, 14:39
Un deputat propune taxarea firmelor mari pentru a da burse de merit elevilor

Deputatul propune înființarea Fondului pentru Viitorul României (prescurtat FVR), administrat de BNR, „pentru plata lunară de burse școlare de merit pentru elevi. În proiect se arată că „Fondul pentru Viitorul României este alcătuit din sumele provenite din taxa de responsabilitate socială”. Mai exact, „Orice companie a cărei cifră de afaceri anuală depășește echivalentul în lei a 10 milioane de euro plătește la încheierea anului fiscal taxa de responsabilitate socială care este echivalentul a 0,5 la sută din cifra de afaceri”.

„Fondurile colectate din taxa de responsabilitate socială în cadrul Fondului pentru Viitorul României sunt păstrate într-un cont special dedicat al Băncii Naționale a României, având ca utilizare plata lunară de burse școlare de merit pentru toți elevii care obțin la toate materiile pe perioada anului școlar calificativul de „Foarte bine” pentru ciclul primar sau premiul I, II sau III în cadrul sistemului educațional de stat în ciclul gimnazial sau liceal, precum și pentru toți elevii din sistemul de învățământ preuniversitar calificați la olimpiadele naționale sau internaționale”, mai prevede proiectul.

Cuantumul bursei FVR va fi de 500 RON pentru elevii care au obținut premiul I, de 400 RON pentru elevii care au obținut premiul II și de 300 RON pentru elevii care au obținut premiul III, de 500 de RON pentru elevii din ciclul primar care au obținut în decursul anului școlar doar calificative de „Foarte bine” și de 500 de RON pentru elvii care s-au calificat la olimpiadele naționale sau internaționale.

Bursa FVR ar urma să se acorde pe o perioadă de un an calendaristic începând cu luna imediat următoare încheierii anului școlar. Instituțiile de învățământ au obligația să folosească sumele primite pentru bursele FVR doar în acest scop și să achite suma lunară aferentă fiecărui elev premiant în prima săptămână a fiecărei luni.

„Fiecare unitate de învățământ în care se predau cursuri la clasele I-XII va comunica imediat Băncii Naționale a României după emiterea diplomelor la sfârșit de an școlar numărul de premianți și numărul de elevi olimpici calificați la olimpiadele naționale sau internaționale pentru acordarea de burse FVR, precum și contul instituției de învățământ pentru trimiterea sumei care să acopere plata burselor FVR pentru 12 luni. Instituția de învățământ va înmâna bursa lunar pe bază de chitanță mamei, tatălui dacă elevul este doar în îngrijirea acestuia sau tutorelui legal. În cazul copiilor instituționalizați care se încadrează în prevederile prezentei legi, bursa va fi preluată de instituția care răspunde de elev care va face dovada felului în care folosește această sumă pentru nevoile elevului premiant.”, mai prevede proiectul.

În proiectul de lege se arată că „sumele colectate în Fondul pentru Viitorul României care depășesc necesarul asigurării burselor FVR se capitalizează, urmând a fi folosite în același scop în anii următori, asigurând continuitatea burselor”.