Un elev de clasa a VIII-a a fost ministrul Educaţiei pentru o zi

Tudor Ioan Vlaicu, elev în clasa a VIII-a la şcoala nr. 2 "Nicolae Titulescu" din Buzău, a fost miercuri ministrul Educaţiei pentru o zi.
Iulian Tudor
10 sept. 2014, 12:41
Un elev de clasa a VIII-a a fost ministrul Educaţiei pentru o zi

Tudor Ioan Vlaicu susţine că una dintre primele măsuri pe care le-ar lua, în calitate de ministru al Educaţiei, ar fi aceea de a da posibilitatea elevilor din anii terminali de gimnaziu să aleagă materiile pe care să se axeze şi că ar pune accent pe matematică, limba română şi limbile străine, potrivit Agerpres.

Tudor Vlaicu consideră că programa şcolară este una bună şi că nu trebuie eliminată nicio materie care se învaţă de gimnaziu. „Ministrul pentru o zi” este de părere că profesorii ar trebui să atragă elevii prin metodele pe care ar trebui să la folosească la cursuri, iar acestea să nu mai fie monotone, bazate strict pe predare şi ascultare.

„Probabil aş da din clasa a VIII-a posibilitatea ca elevul să îşi aleagă câteva ore sau materii primare pe care să se axeze mai mult şi să se reducă cerinţele de la celelalte materii pentru a face pregătirea mai bună. Nu aş scoate nicio disciplină pentru că fiecare are rolul ei şi este bună în educarea elevului într-un anumit fel. Aş reduce accentul care se pune pe anumite materii cum ar fi muzică, desen şi alte materii de acest gen. Aş trece accentul pe matematică, limbi străine. Programa este foarte bună acum. Am problema cu profesorii care au orele pe o singură linie, adică eu predau şi mă aştept ca ora viitoare să-mi spui tot ce te-am învăţat eu. Aş prefera ca anumiţi profesori să îşi facă orele mai interesante, mai interactive. Să te atragă în captarea informaţiei, nu să o scrii, să o conspectezi”, a spus elevul.

În opinia sa, profesorul nu trebuie să devină un prieten „direct” cu elevii, ci trebuie să îşi păstreze autoritatea.

„Voi urma un liceu cu profil de ştiinţe sociale sau filologie. Dacă voi avea şansa, m-aş duce să studiez la o universitate din afară apoi m-aş întoarce”, a spus Tudor.

Una dintre nemulţumirile acestuia este legată de obligativitatea uniformei şcolare despre care spune că „îi transformă pe toţi în a fi comuni”.

CITEŞTE ŞI: Studenţii, nemulţumiţi de „lipsa de reacţie” a Avocatului Poporului faţă de modificările la Legea Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, i-a explicat „ministrului de o zi” că nu este o chestiune simplă gestionarea un sistem atât de mare cum este cel al educaţiei.

„Sistemul de educaţie în orice ţară, nu numai în România, este cel mai mare sistem pentru că noi avem 3.400.000 elevi, 240.000 de cadre didactice, didactic auxiliar, mai pui apoi aproape 60.000 personal tehnic, în învăţământul superior mai ai aproape jumătate de milion de studenţi, 30.000-40.000 de profesori, cercetători. Responsabilitatea să gestionezi un astfel de sistem este foarte mare. Avem peste 4,5-4,6 miliarde de euro bugetul MEN. Acesta este bugetul anual al Românie pentru educaţie. Ceea ce înseamnă foarte mult, dar chiar şi aşa mai ai nevoie de bani”, i-a spus ministrul elevului.

El a afirmat că de Programul „Bani de liceu” beneficiază în prezent 110.00 de elevi.

„Lucrăm cu ajutorul domnului ministru Teodorovici şi doamnei ministru Ioana Petrescu de la Finanţe să creştem această alocaţie. Diferenţa de la 180 de lei cât se alocă acum unui elev până la probabil 250 de lei şi o să vedem exact să fie acoperită din fonduri structurale pentru ca un număr cât mai mare de tineri să reuşească să termine liceul. Acordarea acestor bani este condiţionată de prezenţa la şcoală şi eu cred că o societate democratică şi dezvoltată trebuie să se bazeze şi pe încredere”, a spus ministrul.

Potrivit reprezentantului MEN, disciplina şi responsabilitatea trebuie să fie întărite pentru că „nu poţi să faci şcoală dacă nu există disciplină, dacă nu există responsabilitate din partea tuturor – profesori, elevi, părinţi”.

Referindu-se la una dintre solicitările „ministrului pentru o zi”, Pricopie a spus că nu ar fi rău ca elevii care doresc să aibă posibilitatea să vină la şcoală mai devreme pentru a participa la anumite activităţi, dar fără a fi obligatoriu acest lucru.

„Suntem printre ţările care au numărul cel mai mic de zile de şcoală pe an. Nu voi schimba pentru anul viitor, vom începe şcoala tot la 15 septembrie. Dar poate că nu ar fi rău ca o săptămână mai devreme elevii care vor şi părinţii care vor să aibă posibilitatea să vină la şcoală pentru activităţi. Un fel de ‘Şcoala Altfel’ pe bază de opţiune, cine vrea, nu obligatoriu”, a spus Remus Pricopie.

CITEŞTE ŞI: An şcolar 2014-2015: Schimbare radicală pentru elevii din clasele mici

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală