Un expert al guvernului britanic avertizează că trebuie creat un vaccin anti-Covid și pentru a doua tulpină a virusului. „Începe o fază periculoasă a pandemiei”

În ciuda startului campaniei de vaccinare la nivel european, expertul medical britanic Jeremy Farrar nu crede că va exista o revenire rapidă la normalitate. În schimb, începe o „nouă fază periculoasă a pandemiei”, avertizează acesta.

RomaniaTV.net
06 ian. 2021, 19:30
Un expert al guvernului britanic avertizează că trebuie creat un vaccin anti-Covid și pentru a doua tulpină a virusului. „Începe o fază periculoasă a pandemiei”

Jeremy Farrar, consilier științific al guvernului de la Londra, a acordat un interviu pentru revista germană Der Spiegel, în care îşi exprimă scepticismul cu privire la o revenire grabnică la normalitate. Totodată, el s-a arătat îngrijorat de a doua tulpină a virusului.

Cred că este puțin probabil să revenim la o stare complet normală în acest an. 2020 a fost o experiență profund traumatizantă pentru oameni. Mulți au pierdut rude și prieteni. Copiii nu putut merge la școală, adulții nu au putut merge la muncă.

Astăzi, când vedem imagini de oameni care se înghesuiau în mijloacele de transport în comun, evenimente sportive sau teatre și cinematografe, aproape unul de celălalt, ni se pare atât de ciudat. Va dura timp pentru ca noi toți să recâștigăm încrederea„, a spus Jeremy Farrar, care este consilier științific al guvernului de la Londra.

Citeşte şi Peste 60.000 de infectări în Marea Britanie, la o zi după intrarea în lockdown total. Peste 1,3 milioane persoane au fost deja vaccinate

Medicul a mai spus că, în urma noii mutații pe care a suferit-o virusul, putem intra într-o nouă fază periculoasă a pandemiei, explicând că noile mutații pot deveni mai contagioase. „Aceste tulpini sunt în mod substanțial mai contagioase și au devenit variantele dominante ale virusului în aceste țări în doar câteva săptămâni. Varianta britanică a fost deja găsită în câteva alte țări. Cred că este inevitabil că aceste variante se vor răspândi și vor deveni dominante în întreaga lume (…) Prin urmare, ne aflăm acum într-o cursă dramatică împotriva unui virus în schimbare, care este sub o enormă presiune imunitară„, a mai spus expertul.

Mai mult, el îndeamnă la crearea unui nou vaccin, pentru a doua tulpină de coronavirus, descoperită în Marea Britanie. „Trebuie să ne apucăm urgent să dezvoltăm vaccinuri de a doua generație și medicamente care să vizeze mai multe proteine ale virusului. Și trebuie să ținem sub observație felul în care virusul evoluează în întreaga lume. Pentru a detecta noile variante la timp, este necesar să decodificăm secvența genetică a virusului în mai multe eșantioane„, a mai declarat Jeremy Farrar.