Un fost lider sovietic afirmă: OSCE nu asigură securitatea în lume

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu îndeplinește acele funcții de control privind securitatea pe care ar fi trebuit să le îndeplinească, este de părere fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, informează agenția de presă Unian.

19 dec. 2014, 08:12
Un fost lider sovietic afirmă: OSCE nu asigură securitatea în lume

Fostul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, supranumit şi „părintele Perestroikăi” a afirmat recent că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu este în stare să asigure securitatea.

Fostul lider rus s-a ferit să spună că această organizaţie ar fi aproape inutilă, nuanţându-şi declaraţia. Nu aș spune că este inutilă. Vedem că reprezentanții OSCE se înghesuie acum în Ucraina, acolo sunt observatori de-ai lor. Însă problema e alta. Despre ce fel de securitate am discutat noi (rușii) cu americanii și europenii? Despre una de la Brest la Vancouver și se avea în vedere ca aceasta să cuprindă țările europene, plus Canada și Australia’, a amintit Gorbaciov.

Citeşte şi Mihail Gorbaciov: Se caută o strategie pentru stabilizarea situaţiei în lume

În opinia fostului lider sovietic, OSCE trebuia să aibă cele mai mari drepturi, ‘pentru ca ea să poată opri pe oricine și să intervină în orice stadiu într-un proces, dacă acesta începe să capete forme periculoase’.

‘Așa ar fi existat întotdeauna control… Acolo unde există arme nucleare, controlul și responsabilitatea trebuie să se situeze la un nivel foarte înalt. Trebuie să revenim la acest lucru. Trebuie să construim o Europă comună, casa europeană. Rusia este în casa europeană, însă unii au dispute cu noi’, a subliniat fostul președinte al URSS Mihail Gorbaciov.