Un liceu din Norvegia a început segregarea etnică a elevilor

Autorităţile norvegiene din educaţie şi părinţi elevilor fără origine norvegiană din ţara scandinavă au fost şocaţi să afle că un liceu din Oslo a început segregarea etnică a liceenilor săi, împărţind elevii în clase de "norvegieni" şi "nenorvegieni".

RomaniaTV.net
28 nov. 2011, 11:56
Un liceu din Norvegia a început segregarea etnică a elevilor

Câteva zeci de studenţi au demonstrat în faţa Liceului Bjerke Videregående din districtul Groruddalen al capitalei Oslo pentru a-şi exprima dezacordul faţă de decizia conducerii liceului de a grupa 14 elevi ai căror părinţi sunt născuţi în Norvegia în clase două speciale, lăsând ca alte clase să fie formate numai din luiceeni cu părinţi imigranţi, anunţă portalul de ştiri International Business Time.

Adjunctul liceului, Hanna Norum Eliassen, a recunoscut pentru ziarul local Dagsavisen adoptarea măsurii şi a justificat-o prin faptul că că şcoala a fost obligată să opereze această mutare deoarece „elevii norvegieni” erau prea puţini în clasele unde fuseseră repartizaţi la admitere şi se simţeau stingheri într-o majoritate de elevi „ne-norvegieni”.

După apariţia evenimentului în presă directorul şcolii, Gro Flaten, a anunţat că măsura va fi suspendată, asta şi după o serie de ordine primite în acest sens de la consilierii municipalităţii.

Profesorul de drept, Henning Jakhelln, a calificat pentru presă astfel de măsuri ca similare celor de tip apartheid, ce intră în contradicţie că legile norvegiene şi încalcă toate convenţiile ONU cu privire la discrimirarea rasială.

Plângeri similare au fost formulate de elevii şi părinţii fără origini norvegiene care consideră că au fost desconsideraţi printr-un astfel de tratament.