Un MARE PERICOL ameninţă EUROPA. Se poate produce ORICÂND

Febra dengue ar putea ajunge în cunoscute destinaţii turistice din Europa dacă schimbările climatice vor continua conform estimărilor din prezent, susţine un studiu publicat în revista BMC Public Health.
Iulian Tudor
22 aug. 2014, 14:54
Un MARE PERICOL ameninţă EUROPA. Se poate produce ORICÂND

Autorii, de la University of East Anglia (UEA) din Regatul Unit, au folosit date actuale din Mexic, unde este prezentă febra dengue, şi informaţii despre ţări din Uniunea Europeană în scopul de a calcula probabilitatea de răspândire a bolii în Europa. Experţii au descoperit că regiunile de coastă de la Marea Mediterană şi Marea Adriatică, valea râului Po din nordul Italiei şi nord-estul Italiei prezintă un risc major.

Febra dengue este cauzată de un virus care este transmis de ţânţari. Anual sunt infectate 50 de milioane de persoane din întreaga lume, iar printre simptomele bolii figurează febra, durerile de cap, durerile musculare şi articulare. Boala cauzează anual aproximativ 12.000 de decese, mai ales în Asia de Sud-Est şi în zona Pacificului de Vest.

Dat fiind faptul că ţânţarii care poartă şi transmit virusul se dezvoltă în condiţii de climă temperată şi umedă, febra dengue se manifestă mai frecvent în zone cu astfel de condiţii climatice. Densitatea populaţiei şi numărul mare de călători sunt, de asemenea, asociate cu răspândirea bolii în ultimele decenii. Cazuri locale, precum cele detectate în Franţa şi Croaţia în 2010, arată în mod clar că febra dengue poate fi transmisă în Europa.

Cercetătorii au dorit să evalueze probabilitatea ca boala să se ‘stabilească’ în Europa pe măsură ce clima acesteia se schimbă, până la sfârşitul secolului. Ei au analizat datele din Mexic cu privire la apariţia febrei dengue şi efectul variabilelor climatice precum temperatura, umezeala şi precipitaţiile, precum şi factori social-economici precum populaţia şi Produsul Intern Brut (PIB) raportat la numărul de locuitori. S-au examinat, de asemenea, cazurile de dengue din state membre ale Uniunii Europene în patru perioade: de referinţă (între 1961 şi 1990), pe termen scurt (2011-2040), pe termen mediu (2041-2070) şi pe termen lung (2071-2100).

Rezultatele proiecţiilor pe termen lung au evidenţiat un mai mare risc de boală în comparaţie cu condiţiile de bază. De la două cazuri înregistrate la 100.000 de locuitori se va ajunge la 10 cazuri la 100.000 de locuitori în unele locuri, iar zonele care prezintă cel mai mare risc sunt zona de coastă şi valea râului Po, din Italia, zona de coastă a Spaniei la Marea Mediterană şi sudul Spaniei în general.

Autorii recunosc limitele studiului lor: se bazează pe date clinice din Mexic, unde există o variaţie mult mai mică între anotimpurile vară şi iarnă decât în Europa, ceea ce afectează supravieţuirea şi hibernarea ţânţarilor.

Citeşte şi Vrei să-ţi faci concediul în ţări EXOTICE? Află ce VACCINURI trebuie să-ţi faci şi cum să te protejezi

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Podul peste Dunăre de la Brăila se scufundă. Cea mai lungă construcție suspendată din România are deja probleme: ”Fenomene de tasare”
Capital.ro
Călin Georgescu, trădat de George Simion. Decizie chiar înainte de turul doi: Eu știu cu trădarea
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
O comună din Sibiu, în plină dezvoltare datorită viitoarei conexiuni la două autostrăzi. „Tineri din alte părți aleg să se mute aici”
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Reintroducerea stagiului militar. Soluție pentru a-i face pe tineri să îmbrace uniforma
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Fondurile de pensii private, afectate de instabilitatea politică. Contribuțiile a peste 8 milioane de români sunt în pericol
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Udrea, OUT din închisoare?! Anunț de ultimă oră din justiție. Tribunalul a stabilit data
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Gafa care schimbă totul în alegerile prezidențiale. Răsturnare de situație
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea