Un medic renumit din România anunţă prăpădul: Nu trebuie să ne așteptăm la altceva. Asta se va întâmpla cu tulpina britanică!

Reputatul medic Emilian Popovici trage semnalul de alarmă cu privire la pandemia generată de coronavirus. Totul se va întâmpla în foarte scurt timp.

20 feb. 2021, 19:54
Un medic renumit din România anunţă prăpădul: Nu trebuie să ne așteptăm la altceva. Asta se va întâmpla cu tulpina britanică!

Un medic renumit din România anunţă prăpădul.  Varianta britanică de coronavirus ar putea deveni dominantă în 3 săptămâni în țara noastră.

Un medic renumit din România anunţă prăpădul. Ce spune epidemiologul Emilian Popovici

Oficial, sunt 136 de cazuri în ţara noastră cu noua mutaţie a coronavirusului. Din 90 de probe aleatorii analizate de Medlife, aproape jumătate sunt pozitive la varianta britanică de coronavirus. Este un procent în creștere față de alte eșantioane.

„Considerând că eșantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvențiere și faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile orașe ale țării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel național”, spun rezultatele studiului.

Medicul epidemiolog Emilian Popovici susține că este posibil ca varianta britanică să devină dominantă în România în 3 săptămâni.

„E un studiu, rămâne de văzut în ce măsură lotul respectiv este reprezenttiv. Dacă este reprezentativ, atunci nu se întâmplă altceva decât că se confrima ce ne așteptam. Peste tot, chiar dacă e vorba de varianta britanică, de cea sud-africană sau braziliană, aceste variante cu tranmisibilitate mai crescută au devenit dominante. Nu trebuie să ne așteptăm la altceva decât ca această variantă să ajungă dominantă în detrimentul celorlalte variante care au fost circulate. Practic e doar o problemă de timp până când acest lucru se va întâmpla și sunt persoane avizate care consideră că orizontul de timp e de aproximativ 3 săptămâni ca această variantă să devină dominantă. Ne așteptăm la acest lucru.

Deocamdată nu s-a observat o modificare a numărului de infecții și nici a încărcării spitalelor și secțiilor de terapie intensivă cu cazuri, ceea ce înseamnă că la ora actuală să zicem că măsurile fac față, dar când vom avea de-a face de o variantă cu transmisibilitate semnificativ mai crescută care va deveni dominantă va trebui să fie crescut și nivelul măsurilor pentru a menține lucrurile la același nivel la care sunt în momentul de față”, a spus Popovici la Digi24.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 19 februarie. Puţin peste 2.700 de cazuri noi COVID. Cele mai multe sunt în Bucureşti. Tulpina britanică se răspândeşte în România


loading...