Un neurochirurg celebru avertizează: „Măştile provoacă dureri de cap, hipoxie şi nici nu protejează”. Care sunt argumentele medicului

Măştile de protecţie devin obligatorii în mai toată Europa în spaţiile publice închise şi în transportul în comun, dar există printre medici şi opinii diferite de ale majorităţii, unii considerând că ele sunt nocive pentru cei care le poartă şi chiar le pot pune viaţa în pericol.

14 mai 2020, 18:47
Un neurochirurg celebru avertizează: „Măştile provoacă dureri de cap, hipoxie şi nici nu protejează”. Care sunt argumentele medicului

Dr. Russell Blaylock este unul dintre neurochirurgii celebri care avertizează că măștile prezintă riscuri grave pentru cei care le poartă şi recomandă limitarea pe cât posibil a purtării lor, dacă nu suferim de vreo infecţie respiratorie.

„Odată cu apariția așa-numitei pandemii COVID-19 am văzut o serie de practici medicale care au avut prea puțin sau deloc sprijin științific în ceea ce privește reducerea răspândirii acestei infecții. Una dintre aceste măsuri este purtarea măștilor faciale, fie că este vorba de o mască de tip chirurgical, bandană sau mască de tip N95. Când a început această pandemie și știam prea puțin despre virusul însuși sau comportamentul său epidemiologic, s-a presupus că se va comporta, în termeni de răspândire între comunități, ca și alți viruși respiratori. Între timp, ca urmare a studiilor, s-a schimbat această percepție.

Citeşte şi Studiu: După plămâni, coronavirusul afectează şi un alt organ. Ce complicaţii pot apărea

Acesta este oarecum un virus neobișnuit, deoarece marea majoritate a persoanelor infectate sunt asimptomatice sau prezintă simptome uşoare. Doar un număr foarte mic de persoane riscă un rezultat potențial grav din cauza infecției – în principal cei cu condiții medicale serioase, în corelație cu vârsta înaintată și fragilitatea, cei cu afecțiuni imunitare compromițătoare și pacienții din azilele de bătrâni. Există dovezi din ce în ce mai mari conform cărora protocolul de tratament emis medicilor tratatori de către Centrul pentru Controlul și Prevenire a Bolilor (CDC), în principal intubația și utilizarea unui ventilator (respirator), ar fi putut contribui semnificativ la rata mare de deces la acești indivizi.

În ceea ce privește sprijinul științific pentru utilizarea măștii de față, o examinare atentă a literaturii de specialitate, în care au fost analizate 17 dintre cele mai bune studii recente, a concluzionat: „Niciunul dintre studii nu a stabilit o relație concludentă între utilizarea măştii și protecția împotriva infecția cu virusul gripal„. Rețineți că nu au fost făcute studii care să demonstreze că o mască de cârpă sau mască N95 are vreun efect asupra transmiterii virusului COVID-19. Prin urmare, orice recomandări trebuie să se bazeze pe studii de transmitere a virusului gripal. Și, după cum ați văzut, nu există dovezi concludente ale eficienței lor în controlul transmiterii virusului gripal.

Masca provoacă dureri de cap

Acum, că am stabilit că nu există dovezi științifice care să necesite purtarea unei măști pentru prevenirea infecţiei cu COVID-19, să vedem dacă există pericole în cazul în care purtăm măşti, în special pe perioade lungi. Mai multe studii au descoperit, într-adevăr, probleme semnificative legate de purtarea unei astfel de măști. Aceste probleme pot varia de la dureri de cap până la hipoxie şi alte complicații grave, care pot pune viața în pericol. Există o diferență între masca N95 și masca chirurgicală (de pânză sau hârtie) în ceea ce privește efectele secundare. Masca N95, care filtrează 95% din particulele cu un diametru median > 0,3 µm2, deoarece afectează respirația într-un grad mai mare, este mai des asociată cu durerile de cap. În cadrul unui astfel de studiu, cercetătorii au examinat 212 de cadre medicale (47 de bărbați și 165 de femei) întrebându-le despre prezența durerilor de cap, durata lor, tipul de dureri de cap și dacă persoana a avut dureri de cap preexistente. Studiile au relevat că aproximativ o treime dintre lucrători au avut dureri de cap legate de purtarea măştii. Majoritatea avuseseră dureri pre-existente, care s-au agravat, iar 60% au avut nevoie de medicamente pentru a le trece durerea. În ceea ce privește cauza durerilor de cap, cea mai mare parte a dovezilor indică hipoxia și / sau hipercapnia drept cauză a lor. Adică o reducere a oxigenării sângelui (hipoxie) sau o creștere a nivelului de dioxid de carbon în sânge (hipercapnie).  Masca N95, dacă este purtată ore întregi, poate reduce oxigenarea sângelui cu până la 20%, ceea ce poate duce la pierderea cunoștinței.

Citeşte şi Au apărut măştile de protecţie transparente. Comunicarea se face mult mai uşor, cererea este uriaşă VIDEO

Un studiu mai recent care a implicat 159 de lucrători din domeniul sănătății, cu vârsta cuprinsă între 21 și 35 de ani, a descoperit că 81% au dezvoltat dureri de cap din cauza purtării unei măști de protecţie. Importanța acestor constatări este că scăderea nivelului de oxigen în sânge (hipoxie) este asociată cu o afectare a imunității. mportanța acestor constatări este că scăderea nivelului de oxigen (hipoxie) este asociată cu o afectare a imunității. Studiile au arătat că hipoxia poate inhiba tipul principalelor celule imune utilizate pentru a combate infecțiile virale numit limfocit T CD4 +. Aceasta se întâmplă deoarece hipoxia crește nivelul unui compus numit hipoxia inductibilă factor-1 (HIF-1), care inhibă limfocitele T și stimulează o celulă imunitară puternică, numită Tregs. Acest lucru stabilește stadiul pentru contractarea oricărei infecții, inclusiv COVID-19 și face consecințele acestei infecții mult mai grave. În esență, masca te poate expune unui risc crescut de infecții. Persoanele cu cancer, mai ales dacă cancerul s-a răspândit, vor fi expuse unui risc suplimentar de hipoxie prelungită, deoarece cancerul crește cel mai bine într-un microambient cu un nivel scăzut de oxigen.

Masca duce virusul la creier

Din păcate, nimeni nu le spune persoanelor în vârstă și celor cu boli pulmonare despre aceste pericole atunci când poartă o mască de orice fel, că poate provoca o agravare severă a funcției pulmonare. Aici intră, de asemenea, pacienții cu cancer pulmonar și persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală pulmonară, în special cu rezecție parțială sau chiar eliminarea unui plămân întreg.

Şi, în plus, există un alt pericol de a purta aceste măști zilnic, mai ales dacă sunt purtate mai multe ore. Când o persoană este infectată cu un virus respirator, va expulza o parte din virus cu fiecare respirație. În cazul în care poartă o mască, în special o mască N95 sau o altă mască strâns potrivită pe faţă, aceasta va inspira în mod constant virusul înapoi, crescând concentrația acestuia în plămâni și la nivelul pasajelor nazale. În continuare devine și mai înfricoșător. Mai multe dovezi sugerează că, în unele cazuri, virusul poate intra în creier. În cele mai multe din cazuri, acesta intră în creier prin intermediul nervilor olfactivi, care se conectează direct cu zona creierului ce se ocupă cu memoria și memoria recentă. Purtând o mască, virusurile exhalate nu vor putea scăpa și se vor concentra în pasajele nazale, vor intra în nervii olfactivi și vor călători astfel la creier”, a scris Russell Blaylock.