Un nou fenomen în rândul copiilor în pandemie. E mai puternic decât bullying-ul. Avertismentul medicilor

Şcolile s-au închis, iar cursurile s-au mutat în online în România. Psihologii avetizează însă că închiderea şcolilor a dus la apariţia unui fenomen mult mai periculos decât bullying-ul şi îi sfătuiesc pe părinţi să fie atenţi la comportamentul copiilor lor.

RomaniaTV.net
25 nov. 2020, 14:15
Un nou fenomen în rândul copiilor în pandemie. E mai puternic decât bullying-ul. Avertismentul medicilor

Un nou fenomen în rândul copiilor în pandemie. Este vorba despre cyberbullying.

Ce este cyberbullyingul?

Cyberbullyingul înseamnă bullying prin folosirea tehnologiilor digitale. Se poate întâmpla pe rețelele de socializare, pe platformele de schimb de mesaje, platformele de jocuri și pe telefoanele mobile. Este vorba despre un comportament repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați.

Printre exemple se numără:

  • răspândirea minciunilor sau postarea de fotografii jenante ale cuiva pe rețelele de socializare;
  • transmiterea de mesaje supărătoare sau de amenințări prin platformele de schimb de mesaje;
  • copierea identității unei persoane și transmiterea în numele  acesteia de mesaje răuvoitoare cuiva. 

Agresiunea de tip bullying față-în-față și cea în mediul online se pot petrece concomitent. Dar cyberbullying lasă amprente digitale- înregistrări care se pot dovedi utile și care pot oferi dovezile necesare pentru a putea pune capăt agresiunii.

Citeşte şi: Normele de aplicare a Legii anti-bullying, publicate în Monitorul Oficial. Fiecare şcoală va avea un grup de acţiune

 

Un nou fenomen în rândul copiilor în pandemie. Avertismentul medicilor pentru părinți

Psihologul Gabriela Maalouf a explicat la Digi24 cât de periculos este fenomenul de cyberbullying și a avertizat părinţii să fie mult mai atenţi la comportamentul copiilor lor.

„Sunt două paliere în care părinții ar putea să se organizeze. În primul rând, tulburările pot veni pe fondul supraexpunerii la ecran. Totul pe fondul izolării, al emoțiilor care rămân reprimate, al nediscutării cu prietenii. Aceste emoții explodează la un moment dat și copiii ajung în cabinet.

În al doilea rând, este fenomenul cyberbullying, care aduce multă suferință copiilor.

Dacă bullyingul era deja un fenomen evident, cyberbullying-ul este mai evident și mai important. Poate dura mai mult, cel din spatele ecranului nu știe ce se întâmplă cu copilul pe care-l jignește. Dacă în plan real îl vede că se supără, poate se oprește.

Dar, agresorul virtual nu se oprește, nu vede ce se întâmplă cu celălalt. Cyberbullying-ul poate fi făcut oriunde, nu doar de la școală, și la orice oră”, a explicat psihologul Gabriela Maalouf.

Psihologul a avertizat că cyberbullying-ul se manifestă prin toate discuțiile neplăcute pe care le au copiii, pe platformele pe care intră, efectele suprapunerii la ecran, plus atacurile și jignirile, acele glumițe între copii care îi determină pe mulți să ajungă în stări emoționale foarte adânci și să ajungă la cabinetul psihologic. Consecințele pot fi extrem de grave, a mai spus Gabriela Maalouf.

„Mare grijă la efectele expunerii la ecran și la cyberbullying, care vin peste contextul în care copiii nu mai interacționează și sunt izolați. Înainte, dacă un copil avea o problemă emoțională, vorbea cu prietenii, nu neapărat găsea o rezolvare, dar își  mai vărsa din emoții într-o prietenie.

Dacă nici relația părinte – copil nu e foarte bine pusă la punct, iar copilul nu povestește prin ce trece, efectele izolării se vor vedea mult mai mult la copii. Pentru adulți este mai comod să spună ce simt.

Copiii însă, dacă nu au nici prieteni, nici relația cu părinții nu este extraordinară, asta poate duce la un grad mare de depresie, de anxietate, la tulburări comportamentale, emoționale și chiar la consecințe dramatice”, a mai explicat Gabriela Maalouf.