Un nou seism, de 7,1, în insulele Solomon. Nu există risc de tsunami

Un seism cu magnitudinea de 7,1 s-a produs vineri în largul Insulelor Solomon, după două zile de la cutremurul puternic urmat de un tsunami, soldate cu cel puţin 13 morţi şi care au devastat sate din zona de coastă a acestui arhipelag din Pacific, a anunţat USGS, relatează AFP.

RomaniaTV.net
08 feb. 2013, 12:37
Un nou seism, de 7,1, în insulele Solomon. Nu există risc de tsunami
De această dată, nu există un risc de formare a unui tsunami distrugător, a subliniat imediat Centrul de alertă pentru tsunami în Pacific.

Cutremurul a avut loc vineri, la ora 11.12 GMT (13.12, ora României) în apropiere de costele Insulelor Santa Cruz, care fac parte din Insulele Solomon, la o adâncime de nouă kilometri, potrivit USGS.

Vineri, o serie de replici au blocat intervenţia salvatorilor pe Insulele Solomon, în urma unui violent cutremur – cu magnitudinea 8 – urmat de un tsunami, care a afectat arhipelagul miercuri, soldate cu cel puţin 13 morţi şi în urma cărora numeroase persoane au fost date dispărute.

Până la 20 de sate au fost complet distruse de un val care a pătruns până la aproximativ 500 de metri pe uscat, iar aroximativ 6.000 de persoane au rămas fără adăpost pe Ndende, una dintre numeroasele insule din acest arhipelag situate la nivelul mării, cu un relief mediu, ameninţate de creşterea nivelului oceanelor.