Un opozant important al lui Vladimir Putin, în comă. Organele i-au cedat subit. Acum 2 ani fusese otrăvit

Un important activist rus împotriva regimului preşedintelui Vladimir Putin a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău subit. Medicii au constatat că organele încep să cedeze şi l-au pus în comă indusă. În urmă cu 2 ani, el fusese otrăvit şi a scăpat de moarte ca prin minune.

02 feb. 2017, 21:04
Un opozant important al lui Vladimir Putin, în comă. Organele i-au cedat subit. Acum 2 ani fusese otrăvit

Jurnalistului Vladimir Kara Murza, care lucrează pentru grupul pro-democraţie „Rusia Desschisă”, a ajuns la spital, mai mult mort decât viu, după ce i s-a făcut rău subit. 

Soţia lui, Evghenia, a mers cu el la spital, unde medicii au constatat că bărbatului începuse să-i cedeze organele, rând pe rând şi l-au pus în comă indusă. I se mai întâmplase exact aşa în anul 2015. „Cauza nu este clară, la fel ca şi data trecută. Se simţea bine şi era sănătos”, a spus Evghenia care a ţinut să precizeze că „ambulanţa l-a dus la acelaşi spital unde aceeaşi echipă de medici încearcă să afle ce i-a provocat cedarea organelor”, informează bbc.com.

Cu o noapte înainte, Kara-Murza petrecuse noaptea acasă la socrii lui. Miercuri, trimisese mesaje pe Facebook în memoria prietenului său, Boris Nemţov, un lider al opoziţiei ruse şi fost vice-premier al Rusiei, care a fost împuşcat mortal în februarie 2015.

Citeşte şi Rusia, condamnată de CEDO pentru privare arbitrară de libertate

Medicii nu au reuşit să îi stabilească un diagnostic precis, însă testele au confirmat că ar fi ingerat o substanţă otrăvitoare.

Când avea 33 de ani, a fost pus în comă indusă timp de o săptămână. Există suspiciuni că ar fi fost otrăvit în mod deliberat, potrivit bbc.com.

În 2015, medicul-şef al spitalului a declarat pentru BBC că testele medicale au indicat urmele unui antidepresiv în organismul lui Kara-Murza – cel mai probabil de Citalopram, medicament pe care el îl folosea şi care s-ar fi putut acumula în organism, mai ales dacă avea o afecţiune la rinichi nedetectată. De asemenea, specialistul a mai spus că medicamentul pe care îl lua activistul ar fi putut interacţiona cu alte meicamente – un antihistaminic, cel mai probabil – pe care Kara-Murza îl folosea pentru că suferea de rinită alergică  („febra fânului”).