COD RUTIER 2023. Un poliţist demonstrează ce alcoolemie ai după o bere. Ce sfaturi oferă agentul influencer

Foarte mulţi români, probabil influenţaţi şi de cunoştinţele vagi legate de legislaţia altor ţeri europene, se gândesc că o bere băută înainte de a se urca la volan nu poate să influenţeze foarte mult etilotestul şi cu atât mai puţin să le diminueze capacitatea de a conduce, dar lucrurile nu stau chiar aşa.

27 aug. 2023, 12:00
COD RUTIER 2023. Un poliţist demonstrează ce alcoolemie ai după o bere. Ce sfaturi oferă agentul influencer

Un test făcut chiar de un polițist arată ce alcoolemie se înregistrează imediat după ce bei o bere, dar și după o oră de la acel moment, în ambele cazuri valorile fiind sancţionabile cu contravenţie.

Demonstrația a fost făcută de Octavian Perțea, ofițer la Poliția Rutieră din Oradea, cunoscut în mediul online pentru explicațiile pe care le oferă șoferilor în diferite situații. Acesta și-a desfăcut o bere și imediat după ce a terminat-o a făcut un test cu un etilotest. Valoarea afișată a fost de 0,28.

„Nu mă așteptam să fie o valoare așa de mare, probabil că e așa și din cauza faptului că am făcut testul imediat după ce am terminat berea”, a spus polițistul, potrivit Ego.ro.

A repetat testul după 15 minute. Etilotestul a arătat o valoare de 0,09 mg/l.

„Asta înseamnă că este contravenție (n.r. alcoolemie între 0,01 și 0,40 mg/l), se dă o amendă de 1305 lei și se suspendă permisul pentru 90 de zile”, a explicat ofițerul.

După alte 15 minute, adică la o jumătate de oră de când a băut berea, etilotestul a arătat o valoare de 0,08 mg/l. După 45 de minute, polițistului i-a ieșit pe aparatul etilotest o alcoolemie de 0,06. La o oră după ce a băut berea, testul a arătat cifra de 0,05 mg/l.

Citeşte şi: Tânăra care apare cu Vlad, șoferul drogat care a provocat tragedia din 2 Mai, mesaje șocante cu mama sa: „Ai grijă, ești urmărită de Poliție!”

„Bineînțeles că aveți posibilitatea să solicitați recoltarea de probe biologice de sânge, dar între timp sunt convins că alcoolul a intrat și în sânge, deci probabil în sânge va fi alcoolemia mai mare”, a precizat polițistul.

În sezonul cald, după limonadă, cea mai consumată licoare este berea. Pentru șoferi, berea fără alcool devine varianta perfectă, însă mulți încep să se îngrijoreze în ceea ce privește alcoolemia, mai ales după mai multe beri. Același polițist a făcut o cercetare și pe acest subiect, însoțită, evident, și de un test cu aparatul etilotest.

Primul test efectuat de polițist a scos în evidență faptul că după ce bărbatul a consumat o bere fără alcool aromatizată cu fructe, aparatul arăta 0.00 mg/l în aerul expirat. După cea de-a doua bere, însă, aparatul etilotest a arătat o valoare de 0.08 mg/l alcool în aerul expirat. Așadar, șoferii care cred că mai multe beri fără alcool nu le va face probleme în cazul unui control, ar face bine să se mai gândească.

Citeşte şi: Tupeul incredibil al beizadelei drogate! Tânărul se lăuda pe internet cu ce consuma. ”O să faceți foamea cu pateu toată viața”