Un prahovean a rămas cu gura căscată atunci când a văzut factura la curentul electric. Trebuie să plătească un tarif dublu decât cel plafonat

Un bărbat din Prahova a avut un șoc atunci când a văzut factura la curentul electric. Bărbatul din satul Conduratu, comuna Baba Ana, trebuie să plătească 1,75 lei/kwh, dublu decât tariful plafonat.

05 apr. 2023, 11:09
Un prahovean a rămas cu gura căscată atunci când a văzut factura la curentul electric. Trebuie să plătească un tarif dublu decât cel plafonat
Un prahovean a rămas cu gura căscată atunci când a văzut factura la curentul electric. Trebuie să plătească un tarif dublu decât cel plafonat

Un prahovean a rămas cu gura căscată atunci când a văzut factura la curentul electric. Pentru un consum de 241 de kwh, perioada de facturare fiind 4 ianuarie – 21 februarie, bărbatul  are de plătit pentru factura de curent electric emisă de compania Enel, suma de 425 de lei.

Citește și Cetățean român, consternat după ce și-a văzut factura la curent: trebuie să plătească 27.000 de lei

Un prahovean a rămas cu gura căscată atunci când a văzut factura la curentul electric

”Nu știu dacă mai sunt clienți care au pățit ca mine, dar vreau să știu cum este posibil să plătesc 1,75 de lei/kwh, mai mult decât cel mai mare tarif plafonat. Am cerut explicații la Enel, iar cei de la companie mi-au transmis că acesta este prețul și că dacă nu plătesc voi fi debranșat. Nu mi se pare normal”, a spus prahoveanul, potrivit Antena3CNN.

În replică, reprezentanţii Enel Energie au spus că factura emisă a fost calculară corect și că suma finală de plată reprezintă diferența dintre contravaloarea consumului real înregistrat în perioada de referință și contravaloarea estimatului anterior.

„Factura emisă de Enel Energie S.A. a fost corect calculată clientului. Suma finală de plată reprezintă diferența dintre contravaloarea consumului real înregistrat în perioada de referință și contravaloarea estimatului anterior.

Consumul real înregistrat în imobil a fost plafonat la 1,3 lei/kWh, însă estimatul anterior (fiind mai mic față de consumul real, în absența unui index declarat de client în ianuarie) a fost plafonat la 0,8 lei/kWh. Pentru ca facturile emise de furnizor să reflecte consumul real al clienților, îi încurajăm să își transmită indexul lunar”, au transmis reprezentanții Enel.

Cu toate acestea, prahoveanul nu renunță și spune că vrea să depună reclamație la ANRE și ANPC.

În România, conform legislației aflate în vigoare, în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, clienții finali casnici de energie electrică vor beneficia de următoarele prețuri finale facturate plafonate:

Maximum 0,68 lei/kWh (TVA inclus) pentru consumul realizat lunar în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către următoarele categorii de clienți:

  • Clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv.
  • Clienţii casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate electric, necesare efectuării tratamentelor medicale.
  • Clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani. Limita de vârstă se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învăţământ.
  • Clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până în 18 ani. Limita de vârstă se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învăţământ.
  • Maximum 0,80 lei/kWh (TVA inclus) pentru consumul realizat lunar în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 și 255 kWh.
  • Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la cel mai mic preț dintre prețul contractual și prețul final plafonat de 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.

Consumul care depășește 300 kWh/lună întregul consum se facturează la cel mai mic preț dintre prețul contractual și prețul final plafonat de 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.

Citește și Aparatul care îți mărește factura la energie chiar și atunci când nu este folosit. Oprește-l când dormi sau când pleci de acasă