Un preot a bătut măr un soldat ucrainean în biserică. Toată scena a fost filmată VIDEO

Soldatul a venit la biserică și a întrebat oamenii „câți oameni trebuie să mai fie uciși pentru ca voi să nu mai mergeți la Patriarhia Moscovei?”.

02 apr. 2023, 18:27
Un preot a bătut măr un soldat ucrainean în biserică. Toată scena a fost filmată VIDEO

Un preot și mai mulți credincioși din Hmelnîțkîi au bătut, duminică, un soldat într-una dintre bisericile Bisericii Ortodoxe Ucrainene care ține de Patriarhia Moscovei (UOC-MP), relatează Ukrainska Pravda.„În videoclip îl vedem pe soldatul Artur Ananiev, care, ca voluntar, a mers în prima linie ca parte a Batalionului 19 de puști de la începutul războiului la scară largă. A suferit o comoție cerebrală și o leziune cerebrală”, a spus deputatul Viktor Burlîk, din regiunea Hmelnîțkîi, citat de un site local de știri.

Potrivit lui Burlîk, soldatul a venit la biserică și a întrebat oamenii „câți oameni trebuie să mai fie uciși pentru ca voi să nu mai mergeți la Patriarhia Moscovei?”.

Ucraina a pregătit un plan pentru Crimeea după recapturarea de la ruşi

Poliția a început un dosar împotriva preotului și a soldatului. Potrivit poliției, soldatul „a aruncat cartea Evangheliei de pe masă pe jos” și „a avut un conflict verbal cu un preot care citea liturghia”.

Martorii oculari le-au spus jurnaliştilor locali că, în opinia lor, soldatul este iniţiatorul conflictului.

Reamintim că atarețul mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, mitropolitul Pavlo Lebida, fost plasat sâmbătă în arest la domiciliu, după o audiere pentru a stabili dacă a glorificat forțele ruse și a alimentat diviziunile religioase, relatează Reuters.

Ucraina: Zeci de credincioşi s-au adunat la Kiev în faţa unei mănăstiri care are aviz de evacuare

Zeci de credincioşi s-au adunat în faţa unei mănăstiri celebre din Kiev ai cărei călugări, acuzaţi că ar avea legături cu Moscova, sunt vizaţi de miercuri de un anunţ de evacuare şi al cărei şef, mitropolitul Pavel, a fost audiat sâmbătă, scrie AFP.

Cu icoane în mâini, aceşti credincioşi au mers la Lavra Peşterilor, o mănăstire din capitala Ucrainei cunoscută pentru bulbii de aur şi care adăposteşte o Biserică Ortodoxă cu legături istorice cu Moscova.

Motivul: liderul lor spiritual, mitropolitul Pavel, a fost chestionat de autorităţile ucrainene, la trei zile după ce călugării în cauză şi el au fost ţinta unui aviz de expulzare, pe fondul conflictului dintre Ucraina şi Rusia.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), mitropolitul Pavel este suspectat că a „justificat agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi i-a glorificat pe participanţi”, precum şi că „a încălcat egalitatea cetăţenilor pe baza criteriilor rasiale, credinţe naţionale, regionale (şi) religioase”.

„Legea şi răspunderea pentru încălcarea acesteia sunt aceleaşi pentru toţ”‘, a insistat şeful SBU, Vassyl Maliuk, citat într-un comunicat de presă.

„Ei spun că sprijin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Am spus, spun şi voi spune: condamn toate tentativele împotriva statului nostru şi ceea ce a făcut Rusia (şi Vladimir) Putin este nejustificat”, le-a spus mitropolitul Pavel sâmbătă credincioşilor, într-un videoclip difuzat de mai multe mass-media ucrainene.

Stareţul mănăstirii Lavra Pecerska din Kiev, cea mai mare din Ucraina, arestat de SBU sub acuzația că susține războiului Rusiei în Ucraina. Zeci de credincioși au protestat în fața mănăstirii

Stareţul a fost apoi codus la un tribunal de la Kiev pentru o audiere. Aceasta, însă, a fost amânată pentru luni, deoarece mitropolitul Pavel nu s-a simţit bine.

„Plasarea mitropolitului Pavel în arest la domiciliu sub acuzaţii false este o consecinţă firească a anarhiei create de guvernul ucrainean”, a denunţat, la rândul său, într-o declaraţie, responsabilul ce relaţiile cu mass-media de la Biserica Ortodoxă din Moscova, Vladimir Legoida.

Fondată în secolul al XI-lea şi clasată de UNESCO ca Patrimoniu Mondial, Lavra Peşterilor, care are vedere la Nipru, găzduieşte sediul Bisericii Ortodoxe Ucrainene supuse Patriarhiei Moscovei înainte de invazia rusă lansată în februarie 2022.

Această confesiune a anunţat în mai ruperea legăturilor sale cu Biserica Rusă al cărei patriarh, Kirill, a susţinut invazia. Dar guvernul ucrainean consideră că această Biserică rămâne de facto dependentă de Rusia. Ignorând ordinul autorităţilor de plecare, călugării au refuzat până acum să plece.