Un primar vrea să-i facă statuie Carlei Bruni-Sarkozy

Primarul din Nogent-sur-Marne, o localitate de la periferia Parisului, vrea să ridice o statuie cu imaginea Carlei Bruni-Sarkozy, proiect care a generat o polemică pe plan local, au anunţat edilul, consilieri ai opoziţiei şi surse din anturajul soţiei preşedintelui francez, relatează AFP.

RomaniaTV.net
13 feb. 2012, 08:25
Un primar vrea să-i facă statuie Carlei Bruni-Sarkozy

Conform primarului Jacques Martin, membru al partidului prezidenţial UMP, această statuie de bronz de doi metri va reprezenta o muncitoare în ţinută de lucru, o referire la prelucrătoarele de pene, femei de origine italiană majoritatea, care lucrează într-o veche fabrică de pene din oraş.

„M-am gândit la Carla Bruni-Sarkozy pentru că este Prima Doamnă a Franţei şi este cea mai italiancă dintre femeile franceze. I-am propus ca imaginea sa să fie utilizată ca model şi ea a acceptat”, a explicat edilul, regretând o „polemică stupidă”.

Statuia va fi denumită „Valnurese” (Femeia din Val Nure), ca un omagiu pentru locuitorii din această vale din Emilia-Romagna care „începând din 1860” au părăsit Italia pentru a se stabili la Nogent-sur-Marne. Ea va fi instalată „într-un spaţiu privat”, în interiorul unei coproprietăţi în curs de amenajare din centrul oraşului, a precizat el.

Surse din anturajul Carlei Bruni-Sarkozy au confirmat că aceasta a acceptat să pozeze pentru artista care a sculptat statuia, Elisabeth Cibot, pe care o apreciază, dar au subliniat că „nu s-a pus niciodată problema să apară numele său”.

Modelling-ul „este fosta sa meserie, ea nu o mai face din motive comerciale, dar i se cere adesea să o facă şi spune deseori da, întotdeauna benevol”, au explicat sursele.

Acest proiect de statuie „este grotesc”, a reacţionat consilierul socialist William Geib, denunţând o „fantezie” a primarului. „Este o insultă pentru prelucrătoarele de pene italiene, să li se dea imaginea unei persoane bogate. Nu am nimic cu Carla Bruni-Sarkozy, dar ea nu reprezintă lumea muncitorilor”, a adăugat el.

Consilierul de dreapta Michel Gilles a denunţat ceea ce el consideră o „lovitură politică a primarului” înaintea alegerilor prezidenţiale.

Data inaugurării sculpturii nu a fost stabilită, potrivit lui Martin. „Ea va avea loc după alegerile prezidenţiale, pentru a nu se spune că am avut vreun obiectiv politic prin această statuie”, a precizat primarul.