Un reputat epidemiolog laudă măsurile luate şi comportamentul românilor în lupta cu COVID-19: „Am fi putut avea 11.000 de cazuri”

Epidemiologul Emilian Popovici laudă măsurile dure luate de autorităţile române, datorită cărora, în România, numărul infectaţilor cu coronavirus şi al deceselor a fost mai mic decât în multe ţări occidentale. Acesta spune, pentru adevarul.ro, că, potrivit simulărilor pe modele matematice, în lipsa acestor măsuri România s-ar fi putut confrunta cu aproximativ 46.600 de forme grave de boală, care ar fi depăşit cu mult capacitatea reţelei de terapie intensivă din ţara noastră.
Romania TV
06 mai 2020, 14:17
Un reputat epidemiolog laudă măsurile luate şi comportamentul românilor în lupta cu COVID-19:

Medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, argumentează că tocmai aceste măsuri dure au dus la rezultatele respective.

Am primit o simulare făcută pe modele matematice după tipicul de la Imperial College din Londra, care arată că, dacă nu ar fi fost aplicate aceste măsuri, România s-ar fi putut confrunta cu aproximativ 46.600 de forme grave de boală, care ar fi depăşit cu mult capacitatea reţelei de terapie intensivă din ţara noastră. Aceste cazuri grave s-ar fi soldat cu 11.700 de decese. Iată că nu am suportat degeaba aceste două luni de zile, practic s-au salvat vieţi şi în continuare măsurile care se vor lua nu vor face altceva decât să salveze vieţi”, a declarat dr. Emilian Popovici pentru sursa citată.

Citeşte şi Ce se întâmplă cu coronavirusul vara. Anunţul unui epidemiolog român

Medicul este de părere că România nu are cifrele unor ţări precum Italia, Marea Britanie sau Franţa, tocmai pentru că s-a intervenit foarte repede. La asta, se adaugă şi „comportamentul responsabil” al cetăţenilor, care au înţeles pericolul care îi paşte.

De această dată, guvernanţii au intervent profesionist, în cel mai serios mod posibil şi la timp. Aceste măsuri luate, comportamentul responsabil al majorităţii populaţiei au dus la această situaţie. Nu ştiu de factorul genetic, dacă există nişte particularităţi genetice deosebite pentru cei din Europa de Est. Dar ştiu sigur că măsurile luate din timp au dus la rezultatul pe care l-am prezentat”, a adăugat Popovici.

Specialistul s-a referit şi la comparaţia pe care foarte mulţi dintre romîni au vehiculat-o de la începutul epidemiei, şi anume aceea cu gripa sezonieră. Medicul spune că nu este oportună o astfel de comparaţie, noul coronavirus fiind mult mai periculos decât gripa sezonieră. În schimb, epidemiologul este de părere că ar fi mult mai potrivită comparaţia cu epidemia de gripă spaniolă din 1918: “Nici nu are rost să compar infecţia cu acest coronavirus cu o gripă sezonieră. Gripa este cu o mortalitate de 0,1-0,2, pe când Covid 19 este cu o mortalitate de 3,4. Nu avem de ce să le comparăm. Am să compar, în schimb, infecţia cu acest coronavirus cu virusul gripei spaniole din 1918, care a omorât mai mulţi oameni decât au murit pe front. Sunt suficiente date clare care ne arată cam cu ce ne confruntăm şi pentru ce merită să suportăm măsurile luate. Nu este de luat în glumă acest inamic, pentru că, dacă îl iei în glumă, te sancţionează”.

Citeşte şi Cum vede un medic epidemiolog relaxarea restricţiilor: „În alte ţări măsura nu a făcut decât să aducă un al doilea val”

În interviul pentru adevarul.ro, medicul Emilian Popovici abordează şi problema unui al doilea val epidemic. El este de părere că vom convieţui cu virusul aproximativ trei ani şi că vaccinul va fi disponibil cel maid evreme peste un an.

E posibil să vină şi un al doilea val, în noiembrie. Şansele să se obţină un vaccin ar putea fi peste un an. De aceea, trebuie să fim bine pregătiţi, să nu mai fie nevoie să întrerupem activitatea economică. Trecerea prin infecţie va fi necesară pe parcurs. Nu ne speriem că oamenii progresiv vor trece prin infecţie, cei care nu vor fi vaccinaţi, bineînţeles, ci ne-a îngrijorat posbilitatea ca un număr mare de oameni să devină infectaţi în acelaş timp. O răspândire controlată nu ridică atât de mari probleme, pentru că nu îţi blochează sistemul de sănătate. Consider că încă trei ani de zile vom mai discuta de acest Covid-19. Trebuie să ne obişnuim să trăim cu el, dar va fi o reluare treptată a activităţilor cotidiene. Faptul că învăţăm să purtăm masca de protecţie, că vom învăţa să respectăm riguros regulile de igienă personală, nu ne va strica. Trebuie să ne obişnuim cu nişte aspecte noi care vor apărea în viaţa noastră. Faptul că ne vom învăţa să purtăm mască de protecţie, că ne vom învăţa să respectăm mai riguros regulile de igienă personală, că se vor termometriza oamenii la intrarea în schimbul de lucru, nu va strica nimănui cu nimic”, a mai spus Emilian Popovici pentru sursa citată.

S-a vehiculat mult timp ideea că virusul SARS 2 ar fi fost produs în laborator. Referitor la acest aspect, dr. Popovici spune că, din perspectiva unui medic, acest lucru este lipsit de relevanţă, atât timp cât virusul există şi face ravagii. Medicul este de părere că cel mai mare bioterorist din lume rămâne, totuşi, natura.

Într-una din cele patru deplasări pe care le-am făcut în SUA în ultimii ani, am beneficiat şi de o pregătire în lupta împotriva bioterorismului la centrul de la Atlanta. Cam ştiu despre ce este vorba. M-am uitat pe afirmaţiile pe care le-au făcut unii şi alţii. Că ar fi făcut în laborator, că nu ar fi din laborator. Şi unii, şi alţii vin cu argumente care pot fi credibile până la un punct. Dar nu are prea mare relevanţă din perspectiva mea de medic. Cert este că acest Covid-19 există şi că ne încurcă viaţa. Iar noi trebuie să avem un comportament responsabil. Dar să vă spun ceva. Cel mai mare bioterorist din lume este natura! În natură se produc cele mai redutabile arme de bioterorism din câte pot să existe. Natura e într-un echilibru lăsat de Dumnezeu. Dar omul intervine şi strică acest echilibru. Iar atunci natura ne pedepseşte”, conchide Emilian Popovici.    

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Care este distanța minimă legală între vecini: Reguli esențiale pentru construirea unei case lângă proprietăți învecinate
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cardul de sănătate se mută pe telefon. Dosar medical online, rețetă electronică și validare prin SMS
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin