Cum vede un medic epidemiolog relaxarea restricţiilor: „În alte ţări măsura nu a făcut decât să aducă un al doilea val”

Relaxarea restricțiilor sociale este o decizie care "va trebui să fie foarte bine cântărită" și depinde foarte mult ce va însemna exact această relaxare, declară Adrian Pană, medic primar sănătate publică, medic specialist epidemiolog și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Romania TV
27 apr. 2020, 09:50
Cum vede un medic epidemiolog relaxarea restricţiilor:

El declară într-un interviu pentru  Hotnews.ro că, din păcate, nu există o soluție minune și toate țările au încercat diverse modele, iar România are totuși un avantaj: „poate avantajul nostru este că, nefiind primii loviți, ci suntem cam în al treilea val – a fost China, a urmat Europa de Vest, America de Nord și de abia după aceea, la diferență de câteva săptămâni, Europa de Est – să sperăm că o parte dintre măsurile care se pot dovedi că au fost corecte în aceste state ne vor putea ajuta să luăm decizii corecte„.

Citeşte şi Cum afectează coronavirusul persoanele cu afecţiuni cardiovasculare. Recomandări pentru pacienţi

În privința relaxării măsurilor de distanțare socială, (o relaxare treptată a fost deja anunțată pentru data de 15 mai în țara noastră), medicul Adrian Pană este de părere că „rămâne de văzut, în funcție de contextul local, ce anume vom putea relaxa și cât de gradat va fi acest lucru. Cred că totul este văzând și făcând.

Depinde ce înseamnă relaxarea. Exemplele recente din Asia – China, Coreea de Sud, Japonia mai ales – au arătat că inclusiv în țări care au o disciplină mult mai serioasă vizavi de purtatul măștii de exemplu, din varii motive, nu doar pe perioada sezonului rece în care avem infecții respiratorii mai frecvente, nu a făcut decât să aibă un al doilea val de cazuri noi cu infecție de coronavirus.

Va trebui să fim foarte-foarte atenți și să cântărim extrem de judicios cât de gradat și în ce condiții vom aplica măsurile de relaxare a distanțării sociale, luând în considerare, bineînțeles, pe lângă aspectele epidemiologice și medicale, care sunt prioritare, și alte aspecte. Pentru că, cu siguranță, există o multitudine de alte componente ale vieții cotidiene, care țin de economic, social și cu totul alte lucruri.

Vârful epidemiei, estimat la 2-3 săptămâni după Paști

Cum nu toată lumea respectă 100% condițiile de distanțare socială impuse de autorități, iar unele persoane își doresc pur și simplu să socializeze și să ocolească aceste măsuri, un posibil vârf al epidemiei este așteptat la 2-3 săptămâni după Paști, spune medicul epidemiolog Adrian Pană:

Trebuie să fim realiști, nu absolut toată lumea respectă 100% condițiile de distanțare socială impuse și atunci, e normal să te aștepți să ai un posibil vârf la 2-3 săptămâni după Paște, știind că asta este evoluția bolii. Mai ales în zonele în care ai clustere cu transmitere extinsă. Pentru că nu pe tot teritoriul României avem zone cu transmitere la fel de importantă.

Citeşte şi: Florin Cîţu, despre combaterea crizei: „Statul ar putea intra în acţionariatul unor firme private pentru a le ajuta”

Relativ în siguranță vom fi atunci când rata de transmitere a virusului, aflată acum în jurul cifrei 3, va scădea sub cifra 1, iar acela ar fi momentul optim pentru o relaxare a restricțiilor, explică medicul epidemiolog Adrian Pană:

În condițiile în care vom reuși să avem o rată de transmitere care va fi sub 1 (pentru acest tip de virus, ea e cumva considerată în jurul cifrei 3 acum, adică o persoană poate să dea virusul la încă 2-3 persoane), în momentul în care se va ajunge, prin măsurile de distanțare socială impuse și prin respectarea tuturor regulilor de prevenție a expunerii la virus, ar trebui să ajungem la o valoare de transmitere a virusului sub cifra 1. În acele condiții, bineînțeles că vom face ce au făcut și alte state care au început măsurile de relaxare a distanțării sociale.”

Sfatul medicului epidemiolog Adrian Pană este ca, în acest moment, să continuăm să respectăm cu corectitudine maximă măsurile de distanțare socială, „pe ideea că preferăm să ne bucurăm alături de cei dragi, mai ales de cei mai în vârstă din familia noastră, puțin mai târziu, când lucrurile se vor mai relaxa un pic, și să ne bucurăm cu toții, decât să ne bucurăm acum momentan, și după aceea să trăim cu frica că s-ar fi putut întâmpla ceva cu cei mai sensibili dintre noi„.
 
Când a fost polemica referitoare la ce putem să facem pentru a putea beneficia de obiceiurile religioase tradiționale din perioada sărbătorilor de Paști, de zilele trecute, s-au tot făcut afirmații că a merge la biserică este același lucru cu a merge la supermarket. Dacă mergem la supermarket și stăm la coadă, același lucru îl putem face și în altă parte.

De aici am putea extrapola că la fel am putea intra și în parcuri etc. Nu vreau să trivializez discuția, dar orice expunere are un risc asociat, inclusiv faptul că mergem la magazin are un risc asociat care este mai mare decât zero.

Și cu siguranță că nu toate persoanele care merg la magazin respectă neapărat distanțarea socială, statul la coadă cu o distanță corespunzătoare, un număr maxim de persoane în magazin. Și aici sunt diferite exemple care pot fi date. A merge frecvent într-o locație comună nu face decât să crească expunerea la risc. A face încă ceva nu este ceva la fel, ci este ceva adăugat„, explică medicul epidemiolog.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, un lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Are 18 poduri, pasaje și viaducte, e de-o mare importanță, dar a fost blocat ani de zile
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
Playtech.ro
Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Cauza morții gravidei în 6 luni care a decedat la festivalul de 1 Mai din Dumbrăveni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare