Un reputat virusolog neamţ este de părere că măsurile de izolare pe care le-au luat majoritatea ţărilor au fost pripite

Profesorul Hendrik Streeck, directorul Institutului de Virusologie de la Spitalul Universitar din Bonn, este de părere că măsurile de izolare a populaţiei au fost luate prea devreme. Specialistul, care conduce un studiu asupra coronavirusului, a ales aproximativ 1.000 de infectaţi cărora le-a făcut analize, le-a studiat simptomele şi comportamentul pe toată perioada cât au fost bolnavi şi a ajuns la concluzii importante.

RomaniaTV.net
08 mai 2020, 15:04
Un reputat virusolog neamţ este de părere că măsurile de izolare pe care le-au luat majoritatea ţărilor au fost pripite

Acesta este de părere că măsura izolării populaţiei a fost luată din pripă, în sensul în care specialiştii nu au avut timp să analizeze dacă doar respectarea măsurilor de igienă şi distanţarea fizică ar fi putut încetini răspândirea infecţiei.

Citeşte şi COVID-19 e mai periculos decât se credea. Ultimele studii arată că virusul afectează vasele de sânge din toate organele

După părerea sa, virusul nu se contractează atât de uşor precum se crede. Cercetătorul a ajuns la concluzia că noul coronavirus se contractează cel mai uşor atunci când oamenii participă la evenimente care se desfăşoară în spaţii închise, unde nu există o circulaţie optimă a aerului, şi unde participanţii au tendinţa de a se apropia fizic mai mult decât în mod normal, dansând sau îmbrăţişându-se.

Nu există niciun risc semnificativ de a contracta boala atunci când mergeți la cumpărături. Focarele grave au apărut după ce oamenii au stat împreună o perioadă mai lungă de timp, de exemplu, petrecerile après-ski de la Ischgl, Austria”, a declarat Hendrik Streeck.

Profesorul spune, de asemenea, că nu a găsit virusuri „vii” pe suprafețe: „Când am luat probe de pe mânerele de la ușă, telefoane sau toalete, nu a fost posibil să cultivăm virusul în laborator. Pentru a contacta virusul ar fi necesar ca cineva să tușească în palmă, apoi să atingă mânerul de la ușă și imediat după o altă persoană să atingă mânerul și să-și atingă fața”, a mai spus cercetătorul german. Prin urmare, Streeck consideră că există șanse mici de transmitere prin contactul cu suprafețele presupus a fi contaminate.

Citeşte şi Laureat Nobel: „COVID-19 a fost scapat dintr-un laborator din Wuhan. A apărut in urma unei tentative de a produce un vaccin anti-SIDA”

În opinia profesorului Streeck, o abordare mai potrivită a infecţiei cu coronavirus priveşte măsurile stricte de igienă şi distanţarea socială.

Referitor la vaccinul împotriva coronavirusului, omul de ştiinţă este de părere că acesta nu va fi descoperit.

Sunt convins că nu vom scăpa de SARS-COV-2, deci va deveni un virus endemic, ceea ce înseamnă că va trebui sa ne obişnuim cu prezenţa lui. Specialiştii vor trebui să lupte pentru găsirea unor măsuri care să limiteze numărul deceselor provocate de coronavirus”, a spus profesorul Hendrik Streeck.