PETIŢIE ONLINE pentru reducerea taxelor. Un român cere micşorarea impozitului pentru maşinile ieftine

Impozitul pe mijlocul de transport se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a acestuia, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cm cubi, sau fracţiune din aceasta cu suma corespunzătoare. Aceast tip de impozitare face ca proprietarii cu maşini ieftine să plătească impozite egale cu impozitele plătite de proprietarii cu maşini de lux, aproape noi. Un constănţean condsideră că asta este discriminare.

12 feb. 2014, 09:16
PETIŢIE ONLINE pentru reducerea taxelor. Un român cere micşorarea impozitului pentru maşinile ieftine

Potrivit metodei de calcul actuală, motorete, scutere, motociclete şi autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cm inclusiv plătesc 8 lei pe grupa de 200 cm cubi, autoturisme cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm şi 2.000 cm inclusiv impozitul urcă la 18 lei, autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.001 cm şi 2.600 cm inclusiv-72 lei, autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.601 cm şi 3.000 cm inclusiv-144 lei, autoturisme cu capacitatea cilindrică peste 3.001 cm-290 lei sau autobuze, autocare, microbuze-24 lei, informează replicaonline.ro.

Impozitul este diferenţiat doar în funcţie de capacitatea cilindrică, nu şi de vechimea autoturismului. Astfel, un proprietar de, să zicem, BMW 730D, motor de 2.925 cm cubi, din anul 2001, la preţul de vânzare de 4.300 de euro, va plăti acelaşi impozit, de aproximativ 2.100 de lei, pe care îl plăteşte şi proprietarul aceluiaşi tip de autoturism, dar fabricat în 2013, cu aceeaşi capacitate cilindrică şi la preţul de vânzare de aproape 50.000 de euro.

Citeşte şi KLAUS IOHANNIS: „Să se impoziteze TOT ce se poate impozita”. Visează locul lui Crin Antonescu în PNL

Situaţia l-a determinat pe un constănţean să ralieze sub aripa sa proprietarii de autoturisme, vizaţi de această discriminare fiscală. Adrian Cimpoaie, din Constanţa, este hotărât să reglementeze această nedreptate şi intenţionează să aducă în atenţia autorităţilor situaţia.

Citeşte şi Fenechiu: Putem discuta în Monte Carlo despre taxarea bogaţilor. În România trebuie să creăm bogaţi

Criza, dar şi veniturile m-au determinat să iniţiez acest demers, alături de lipsa corectitudinii faţă de autoturismele vechi care, oricum, nu mai au o durată de viaţă foarte mare. Este necesară corelarea veniturilor cetăţenilor cu impozitele la bugetele locale şi, mai mult de atât, stoparea înmatriculării autoturismelor cu proprietari cetăţeni români în Bulgaria. În caz de accident, aceştia au o problemă cu poliţa bulgărească, în aproximativ şase luni se rezolvă problema. Mă aştept la atitudinea populaţiei. O să fim încălecaţi, nici vânzarea maşinii nu ar putea fi făcută în curând. Autorităţile locale nu au putere de decizie, sper ca acest demers să fie soluţionat de Preşedinţie, eventual Avocatul Poporului, dacă are bunul simţ să dea un răspuns pertinent şi apără interesele cetăţeanului, chiar şi în privinţa impozitelor abuzive. De asemenea, alături de aceştia, voi aduce demersul şi în atenţia celorlalţi factori decizionali. Este necesară aplicarea unei cote de impozitare corectă, a declarat Cimpoaie.

El a lansat o petiţie pe internet, intitulată Ajustare impozite auto buget local, dar şi o pagină de Facebook, numită Ajustare Impozit Auto, prin care speră să beneficieze de sprijinul proprietarilor auto şi să determine autorităţile locale să adopte această ajustare a impozitului.