Un senator american cere investigarea vânzării CME, proprietarul Pro TV, către PPF, suspectând cumpărătorul de relaţii cu China

Publicat: Joi, 27 Februarie 2020 19:17 // Actualizat: Joi, 27 Februarie 2020 19:21 // Sursa: romaniatv.net

Senatorul republican Marco Rubio a cerut autorităţilor de la Washington să examineze tranzacţia prin care cel mai bogat om de afaceri din Cehia, Petr Kellner, a cumpărat grupul Central European Media Enterprises (CME), care deţine PRO TV.

Acesta susţine că ”afectează interesele SUA” în Europa Centrală şi de Est, prin prisma unor presupuse legături ale miliardarului ceh cu China şi Huawei, conform Profit.ro.

În octombrie 2019, grupul CME a anunţat că a semnat un acord definitiv pentru vânzarea către fondul de investiţii PPF Group, controlat de cel mai bogat om de afaceri din Cehia, Petr Kellner. Tranzacţia este estimată la 2,1 miliarde dolari.

Kellner are afaceri în România, prin intermediul PPF, în principal în domeniul imobiliar, iar averea sa este estimată la peste 15 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Senatorul Marco Rubio a cerut lansarea unei investigaţii, de către Comitetul pentru investiţii străine din Statele Unite (CFIUS), cu privire la tranzacţia respectivă, potrivit sursei citate mai sus.

Rubio susţine că acest acord “afectează interesele de securitate ale SUA în Europa Centrală şi de Est şi China”. El a adresat, în acest sens, o scrisoare secretarului Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, şi procurorului general Willim Barr. 

Senatorul consideră că omul de afaceri ar susţine interesele Chinei şi ar fi sprijinit ”influenţele maligne” ale Chinei în străinătate.

Un eșec în acest sens subminează eforturile diplomatice ale SUA pentru combaterea ingerenței politice a Partidului Comunist Chinez în guverne și societăți străine”, a precizat politicianul american.
 
Potrivit senatorului, CME, cu operațiuni în România, Bulgaria, Slovenia și Slovacia, deține unele dintre cele mai populare canale de știri din regiune, acoperind “circa 97 milioane de persoane”. “Este în interesul SUA să păstreze un mediu media liber și deschis în străinătate, precum și să împiedice Partidul Comunist Chinez să denatureze aceste platforme în eforturile sale de a submina normele democratice la nivel mondial”, a conchis acesta.

În replică, PPF Group a declarat că Rubio îşi bazează afirmaţiile pe “informaţii false”, furnizate de politicianul ceh Pavel Fischer.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
China proprietar pro tv senator american SUA
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8590
RON
23 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H