Un senator PSD propune suspendarea proceselor pe durata stării de urgenţă

Publicat: Miercuri, 08 Aprilie 2020 14:00 // Actualizat: Miercuri, 08 Aprilie 2020 14:00 // Sursa: romaniatv.net

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunţat pe Facebook că a depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă de suspendare a proceselor pe durata stării de urgenţă. Iniţiativa are în vedere completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

"Activitatea de judecată va putea continua doar în situaţii excepţionale, de urgenţă deosebită, temeinic justificate, referitoare la protecţia relaţiilor de familie, la măsurile dispuse prin decretul de instituire a stării excepţionale, precum şi în cauzele cu persoane private de libertate, în aceste din urmă dosare judecata urmând a se desfăşura doar prin sistem de videoconferinţă", a scris Robert Cazanciuc, pe Facebook.

Senatorul PSD, care a fost şi ministru la Justiţiei, atrage atenţia asupra "riscurilor continuării judecăţii într-un număr mare de dosare" şi prezintă două argumente din expunerea de motive.

"Lecturând hotărârea CSM nr. 417/2020, emisă în aplicarea decretului privind instituirea stării de urgenţă, se poate observa că, în cazul judecătoriilor, au fost apreciate ca urgenţe cauzele privind încuviinţarea executării silite, ceea ce pentru multe dintre aceste instanţe poate reprezenta până la 30% - 40% din activitate. Acest tip de cauze angrenează pentru soluţionare un număr mare de judecători şi personal auxiliar, nevoit să petreacă timp îndelungat în spaţii care prin natura procedurilor devin aglomerate, expunând astfel multe persoane la un risc ridicat de contaminare", susţine Robert Cazanciuc.

De asemenea, potrivit expunerii de motive, "doar cei care vor avea resurse la îndemână (abilitaţi de a folosi mijloace electronice, avocaţi) vor avea şansa să îşi valorifice pretenţiile, în dauna celor care vor fi nevoiţi, în timp ce trebuie să îşi protejeze sănătatea, locul de muncă sau familia, 'să alerge' la autorităţi sau companii cu activitate suspendată pentru a-şi dovedi dreptatea".

Textul iniţiativei şi al expunerii de motive au fost redactate după mai multe consultări cu magistraţi şi avocaţi, precizează Robert Cazanciuc.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Ministrul Justiţiei robert cazanciuc suspendare procese
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8421
RON
28 May
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H