Un soldat rus care a luptat în Ucraina a cerut azil politic în Spania şi este dispus să depună mărturie în faţa unui tribunal penal internaţional: „Acesta este un război criminal. Vreau să fac tot ce pot pentru a-l opri”

Un soldat rus care a participat la invazia din Ucraina a cerut azil politic după ce a aterizat la Madrid şi este dispus să-şi împărtăşească experienţele prin care a trecut în faţa unui eventual tribunal penal internaţional, relatează „The Guardian”.

18 nov. 2022, 10:58
Un soldat rus care a luptat în Ucraina a cerut azil politic în Spania şi este dispus să depună mărturie în faţa unui tribunal penal internaţional: „Acesta este un război criminal. Vreau să fac tot ce pot pentru a-l opri”

Un membru al forțelor armate ale Rusiei care a luat parte la invazia Ucrainei a cerut azil politic după ce a aterizat la Madrid, anunţă The Guardian. Soldatul rus Nikita Chibrin, în vârstă de 27 de ani, a declarat că a petrecut mai mult de patru luni în Ucraina, ca parte a Brigăzii 64 Separate de Garzi cu Motore, o unitate acuzată că a comis crime de război în regiunea Kiev în martie.

Chibrin a aterizat marți în capitala Spaniei și a fost reținut într-un centrul de imigrare al aeroportului. Într-un interviu telefonic, Chibrin a negat implicarea în crimele de război de care unitatea sa a fost acuzată, susţinând că el nu a tras cu arma „nici măcar o dată” în timpul petrecut în Ucraina.

Soldatul rus a spus că este dispus să depună mărturie la un tribunal internațional despre experiențele sale din Ucraina. „Nu am nimic de ascuns”, a spus el. „Acesta este un război criminal pe care l-a început Rusia. Vreau să fac tot ce pot ca să se oprească”, a mai spus soldatul.

Chibrin a spus că a decis să fugă din Rusia după ce a dezertat din unitatea sa din Ucraina în iunie. Soldatul a mai povestit că le-a spus comandanților săi încă de la începutul invaziei că nu susţine acest război. Chibrin mai spune că, în urma faptului că şi-a exprimat opoziţia faţă de război, a fost înlăturat din rangul său de mecanic de armată şi însărcinat cu efectuarea muncii manuale.

„M-au amenințat cu închisoare. În cele din urmă, comandanții mei au decis să mă folosească la curățenie și ca la încărcare. Am fost plasat departe de câmpul de luptă”, a mai pus soldatul rus.

Citeşte şi: Rușii continuă să bombardeze Ucraina! Zelenski: „Doar protecţia deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât şi Europa de multele posibile escaladări ale agresiunii ruseşti!”

Nikita Chibrin este al doilea militar rus care a fugit din țară după ce a luat parte la invazia din Ucraina. În august, The Guardian l-a intervievat pe Pavel Filatyev, un fost parașutist rus care a fugit din țară după ce a scris un memoriu în care critica războiul.

Născut în Yakutsk, estul Siberiei, Nikita Chibrin s-a alăturat armatei ruse în vara anului 2021. „Nu credeam că voi fi implicat în vreun războaie”, a spus el, invocând dificultățile financiare drept motiv din spatele deciziei sale de a se alătura armatei.

Chibrin a spus că a intrat pentru prima dată în Ucraina cu unitatea sa pe 24 februarie, trecând granița cu Belarus. „Nu aveam idee că vom lupta în Ucraina”, a spus el. „Toți am fost păcăliți.”

Citeşte şi: Controverse după incidentul de la granița dintre Polonia și Ucraina. Noi acuzații grave

Soldatul rus a mai spus că a petrecut prima lună a invaziei în satul Lypivka, la 30 de mile vest de Kiev. În acea perioadă, brigada lui Chibrin este acuzată că a executat civili în Bucha și Andriivka, două sate apropiate de Lypivka.

Chibrin a susținut că nu a asistat la nicio împușcătură în timpul petrecut în Lypivka, dar a admis că militarii ruşi din unitatea sa obişnuiau să fure din casele ucrainenilor. „Au luat tot ce se putea lua. Mașini de spălat, electronice, totul”, a spus el. De asemenea, soldatul recunoaşte şi că circulau „zvonuri” printre camarazii săi potrivit cărora membrii unităţii sale ar fi fost implicaţi în violenţe sexuale şi în uciderea de civili. De altfel, ONU a declarat anterior că Rusia a folosit violul și violența sexuală ca parte a „strategiei sale militare” în Ucraina.

„Toată lumea a încercat să găsească modalități de a ieși din armată. Dar comandanții noștri ar amenința că ne împușcă dacă dezertăm.”, a mai spus soldatul rus.

Chibrin a spus, pe 16 iunie, că a reușit să fugă din Ucraina ascunzându-se în interiorul unui camion care se îndrepta spre Rusia pentru a-și lua provizii de hrană. După ceva timp, a reuşit să ia legătura cu rețeaua pentru drepturile omului Gulagu.net, care l-a ajutat pe Chibrin să părăsească Rusia la începutul acestei luni. Spusele lui Chibrin sunt confirmate şi de Vladimir Osechkin, șeful Gulagu.net.

Chibrin a spus că speră să primească azil politic în Spania, invocând opoziția sa publică față de război ca fiind un pericol pentru sănătatea sa dacă este trimis înapoi în Rusia.

Joi seara, Chibrin a fost eliberat de la centrul de imigrare al aeroportului din Madrid. El a spus că va fi plasat într-un adăpost temporar pentru refugiați din capitala Spaniei.